Stiri si noutati

Investitorii austrieci sunt interesati de microhidrocentralele Hidroelectrica

Trimisii speciali Rompres, Mario Cretu si Sorin Blada, transmit: Unul dintre cei mai mari producatori de energie hidroelectrica din Europa, compania austriaca Verbund, ar putea participa la programul de privatizare a microhidrocentralelor companiei romanesti Hidroelectrica, a anuntat joi, la Viena, ministrul federal austriac al economiei si muncii, Martin Bertenstein, in cadrul summit-ului "Emerging Europe Summit".
"Compania austriaca Verbund este interesata de o colaborare cu Hidroelectrica si am inteles ca vor avea loc discutii intre reprezentantii celor doua companii pentru a pune bazele unei colaborari viitoare", a declarat, pentru Rompres, Martin Bartenstein.
Ministrul austriac al economiei si omologul sau din Romania, Ioan Codrut ?eres, au avut joi o intalnire de lucru, in care au abordat si problema microhidrocentralelor din Romania.
"Sunt companii din Austria interesate de de o astfel de colaborare, mai ales ca o mare parte din energia produsa in Austria este pe baza hidro, deci interesul acestora este justificat", a spus Codrut ?eres.
Potrivit ministrului, Hidroelectrica a scos la vanzare lantul de microhidrocentrale, cei interesati urmand sa depuna oferte pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar companiile austriece se pot implica si in alte proiecte in parteneriat public-privat, precum proiectele de constructie a unor centrale hidro.
"Deschiderea pietei producatorilor de energie este unul dintre obiectivele guvernului Romaniei, fiindca aceste proiecte in parteneriat public-privat vor atrage investitori straini, ceea ce va contribui la imbunatatirea serviciilor si la obtinerea unor preturi competitive atat pentru consumatorii industriali, cat si pentru cei casnici", a precizat Codrut ?eres.
Compania austriaca Verbund a raportat un profit operational de circa 385 milioane euro in 2004, la o cifra de afaceri de peste trei miliarde de euro, compania avand circa 2,500 de angajati.
Societatea Hidroelectrica detine 28-30 la suta din piata totala de energie, la capitolul servicii de sistem detine 80- 85 la suta din piata, avand in prezent 128 hidrocentrale mari si 225 hidrocentrale mici. Hidrocentrala de pe Lotru furnizeaza 60 la suta din totalul serviciilor in sistem .
Hidroelectrica are in derulare lucrari de investitii, programul investitional pentru 2004- 2005 fiind de cinci miliarde euro. In 2004, Hidroelectrica a investit 180 milioane euro, iar in 2005 a accesat primul credit extern in valoare de 70 milioane euro. Hidroelectrica isi propune ca pana in 2010 sa detina 71 la suta din potentialul pietei de energie hidro din Romania.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *