Stiri si noutati

Schimburile comerciale romano-marocane au depasit anul trecut 90 milioane dolari

“”>Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Maroc, s-a situat, la finele anului trecut, la 93 milioane dolari, un nivel ‘departe de posibilitati’, a declarat marti, la Forumul de afaceri romano-marocan, ministrul Economiei si comertului, Ioan Codrut Seres.
La 31 ianuarie 2006, schimburile comerciale intre cele doua tari au totalizat 11,08 milioane dolari, Romania exportand in Maroc produse in valoare de 10,68 milioane dolari si importand in valoare de 0,40 milioane dolari.
Romania exporta in Maroc autoturismul Dacia Logan, lemn, produse metalurgice, produse chimice, ingrasaminte, articole sanitare, bunuri de consum, fire si fibre sintetice etc.
Din Maroc importam fosfati (peste 90 la suta), conserve de legume, conserve de peste, citrice, incaltaminte, textile.
‘MEC va ramane un apropiat al oamenilor de afacere marocani care investesc in Romania’, a subliniat Codrut Seres, adaugand ca ‘Romania trebuie sa dezvolte relatiile cu partenerii traditionali’, in randul carora se inscrie si Marocul.
Forumul de afaceri romano-marocan a fost gazduit marti de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a reprezentat un prilej pentru oamenii de afaceri din cele doua tari de a identifica noi oportunitati de afaceri si domenii de interes comune.
Evenimentul a fost prezidat de vicepresedintele CCIR, Aurel Vainer, si i-a avut printre participanti pe ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, din partea Guvernului roman, iar din partea Marocului pe ministrul Industriei, Comertului si Modernizarii Economiei, Salahaddine Mezouar, pe directorul Productiei Industriale, Jamal Eddine El Jamali si pe excelenta sa Lahcen Azoulay, ambasadorul Marocului la Bucuresti.
Ministrul Economiei din Maroc a tinut sa sublinieze avantajele pe care le vor avea oamenii de afaceri romani din relatia tarii sale atat cu lumea araba cat si cu tarile africane.
‘Pozitia geografica si geostrategica a Marocului este interesanta si atractiva pentru exporturi. De asemenea, poate largi spectrul de afaceri pentru investitorii romani’, a declarat Salahaddine Mezouar.
Forumul a fost urmat de o sesiune de discutii bilaterale intre afaceristii din cele doua tari.
Relatiile economice dintre Romania si Maroc au scazut pana in anul 2000 (de la 53,1 milioane dolari in 1995, la 40,7 milioane dolari in 2000), ca mai apoi sa urmeze un curs ascendent, ajungand la 93,38 milioane dolari in 2005. Importul de fosfati era de 850.000 tone anual in 1989, urmand o scadere puternica spre sfarsitul anilor 90 (89.000 tone in 1998). In ultimii doi ani, se inregistreaza o tendinta de crestere, cu 300.000 tone in 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *