Stiri si noutati

Vin amercanii! Guvernul Romaniei va coopera cu SUA

Statele Unite ale Americii pot avea un aport calitativ la dezvoltarea României prin prezenţa unor companii de anvergură din domeniul construcţiilor, în contextul în care Guvernul doreşte să accelereze proiectele de infrastructură, a apreciat ministrul de Stat pentru Coordonarea Activităţilor din Domeniul Economic, Gheorghe Pogea, la o întâlnire cu o delegaţie a Congresului American. "Demersurile şi acţiunile României vizavi de marile investiţii publice dar şi integrarea europeană sunt proiecte la care dorim ca Statele Unite ale Americii să participe, pentru a beneficia de experienţa şi de transferul de management şi de înaltă tehnologie de care dispuneţi", a spus Gheorghe Pogea.

Cu prilejul întâlnirii cu delegaţia Congresului American, condusă de congresmanul John Duncan, la care a participat şi E. S., Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, partea română şi-a exprimat interesul pentru participarea, în continuare, a investitorilor din Statele Unite la proiecte majore din domeniul mediului, cum ar fi reabilitarea zonei de coastă a litoralului Mării Negre. Ambasadorul Nicholas Taubman a exprimat interesul părţii americane pentru proiectele de transporturi navale şi de infrastructură de management al apelor la care investitorii americani ar putea contribui, prin experienţa şi mijloacele disponibile. În prezent, în România sunt deja în derulare contracte importante cu investitori americani, în domeniile managementului apelor şi în ferme de creştere a porcilor, alte proiecte fiind în stadiul de pregătire.

Vicepremierul Gheorghe Pogea a împărtăşit delegaţiei americane preocuparea Guvernul României pentru siguranţa energetică în actualul context energetic internaţional, în care energia nucleară ar putea căpăta o pondere importantă. Gheorghe Pogea a amintit de realizarea centralei de la Cernavodă, la care au participat şi companii americane, exprimând intenţia dezvoltării unor capacităţi suplimentare prin finalizarea celorlalte grupuri ale centralei. "Adoptarea Strategiei energetice la nivelul Guvernului în primul trimestru al acestui an va pune în evidenţă sectoarele care vor trebui privatizate, proces care sperăm că va interesa în mod deosebit companiile americane din domeniu", a anunţat ministrul de stat, Gheorghe Pogea. Statele Unite ale Americii ocupă locul cinci ca volum al investiţiilor directe în România, relaţiile comerciale ale României ridicându-se la un volum total de un miliard de dolari exporturi efectuate în anul 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *