Exportul romanesc de servicii IT – outsourcing – s-a triplat in ultimii trei ani, ajungand in prezent la 300 milioane de euro, a declarat, marti, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, intr-o conferinta dedicata outsourcing-ului, organizata de Finmedia.
"Avantajele Romaniei in acest domeniu al externalizarii serviciilor IT se vor mentine inca un deceniu cel putin", a mentionat Nagy, aceste avantaje fiind costul redus al fortei de munca si facilitatile fiscale.
In opinia oficialului MCTI, parteneriatele de tip outsourcing creaza posibilitatea industriei IT&C de a participa la proiecte mari internationale, ceea ce conduce la o recunoastere a muncii prestate in Romania, iar ulterior, la repatrierea acestor solutii prin deschiderea pietei interne.
"Domeniul de outsourcing trebuie vazut ca o treapta de trecere la parteneriate de tip companii mixte care pot crea proprietate intelectuala produsa in Romania", a spus Zsolt Nagy, subliniind ca in prezent brandul romanesc si creativitatea specialistilor romani sunt promovate sub denumirea "cre@ative Romania".
"Desi inca suntem competitivi din punct de vedere al pretului si al fortei de munca trebuie sa gasim in viitorul apropiat si alte solutii pentru mentinerea acestei competitivitati", a declarat presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si de Software (ARIES), Alexandru Borcea.
"Industria romaneasca de IT trebuie sa devina un jucator global, dar acest lucru se poate intampla numai daca putem crea proprietate intelectuala – care este mult mai putin sensibila la variatiile de pret decat reproducerea – ceea ce presupune si dezvoltarea activitatii de cercetare – dezvoltare din domeniu", a spus Borcea.
Acesta a precizat ca a deveni competitivi pe outsourcing nu are nici o valoare pentru Romania, in viitorul apropiat, cand din spate vin tari ca India si China sau cele din Africa si America de Sud.
"Outsourcing-ul este o solutie in acest moment pentru Romania, poate inca cinci ani de acum incolo, dar pe termen lung doar prin proprietate intelectuala se poate dezvolta industria IT din Romania. Din acest motiv eu incurajez firmele sa exploateze aceasta oportunitate a outsourcing-ului, dar profitul obisnuit sa fie investit in lantul valoric si in proprietate intelectuala", a mai precizat pretedintele ARIES, Alexandru Borcea.
Posted by
January 18, 2017
Exportul rom?nesc de servicii IT s-a triplat in ultimii trei ani
Recent Posts
Recent Posts
Have something to add? Share it in the comments.