Stiri si noutati

Ziua judecatii: Companiile de Internet atacate pentru politica adoptata in China

IT

Agentia Reuters anunta ca in urma audierii din cadrul Congresului SUA de ieri, companiile de Internet ca Yahoo sau Google au fost atacate si aspru criticate pentru conformarea cu politica de cenzura condusa de guvernul din China. Companiile au fost acuzate ca au ajutat autoritatile chineze in mod constient sa incalce drepturile fundamentale ale omului. Reprezentanti ale ambelor partide politice din SUA – Partidul Democrat si Partidul Republican – au cerut cu insistenta supravegherea situatiei din China.
Democratul Tom Lantos, reprezentant al subcomisiei pentru drepturile omului a declarat: “Activitatile din China sunt mai mult decat condamnabile si reprezinta o rusine. Nu stiu cum doarme noaptea conducerea acestor companii”. Districtul San Mateo pe care il reprezinta Lantos include si Silicon Valley, unde mai multe companii isi au sediul. Presedintele subcomisiei Christopher H. Smith a prezidat audierea, cerand companiilor lamuriri atat asupra procedurilor adoptate in China cat si asupra cererilor guvernului chinez.

Acuzatiile concrete aduse companiilor au fost, printre altele, unele legate de declaratia de saptamana trecuta a asociatiei Reporteri fara frontierem ce acuzau Yahoo! ca ar fi furnizat in 2003 autoritatilor chineze informatii despre scriitorul Li Zhi , fapt ce a dus la arestarea si inchiderea acestuia pe o perioada de 8 ani. In septembrie, tot Yahoo! au fost acuzati ca au ajutat politia chineza la identificarea jurnalistului Shi Tao, acuzat ca ar fi deconspirat secrete de stat peste hotare. Acesta a fost inchis pentru o perioada de 10 ani.

Google au fost de asemenea atacati din cauza ca au plecat capul in fata cenzurii practicate in China, blocand termenii sensibili din punct de vedere politic pe noul site Google din China.

Microsoft au facut ceva similar, stergand posturile unui utilizator ce comenta coruptia oficialilor locali. Smith intentioneaza sa introduca un amendament ce va ajuta firmele de tehnologie din SUA sa protejeze dreptul la libera exprimare in tari ce aplica cenzura asupra continutului de pe Internet. De asemenea, acest amendament va impune un control al exporturilor anumitor tipuri de hardware si software si va interzice instalarea serverelor de e-mail in tari ce nu respecta intimitatea utilizatorilor.

“Daca o compania isi permite sa filtreze termeni ca democratie sau libertate religioasa, atunci acea compania va incalca legile Statelor Unite”. Noua legislatie are in vedere 14 tari, printre care si China.

Raspunzand declaratiilor acuzatoare, Elliot Schrage, vicepresedintele de la Google, a spus: “Pentru a face afaceri in China e nevoie sa acceptam cenzura, chiar daca acest lucru contravine valorilor fundamentale sustinute de compania noastra. Inre-o lume imperfecta, a trebuit sa luam o alegere imperfecta”, a declarat acesta.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *