Stiri si noutati

P.T.Barnum ? ?sfantul protector al promoterilor?

Succesul si faima lui P.T.Barnum au inceput in anul 1841 cand acesta a cumparat Muzeul American din New York si l-a transformat intr-un centru expozitional. Aici isi faceau aparitia numai personaje bizare precum “sirena Feejee”, Tom Degetel, cantareata europeana de opera Jenny Lind, elefantul Jumbo, gemenii siamezi Chang si Eng Bunker sau asa-zisa doica a presedintelui Thomas Jefferson, o femeie despre care se spunea ca ar avea 160 ani. Acesta s-a dovedit a fi un extraordinar specialist in promovarea diferitelor sale “produse”, reusind sa atraga publicul prin cele mai diverse metode: de la anunturi in presa pana la dezinformarea publicului pentru a trage foloase de pe urma acestuia.

P.T.Barnum avea 60 ani cand circul sau a sustinut prima reprezentatie. El afirma ca circul trebuie sa ofere un show de mari proportii deoarece publicul il asteapta si il va aprecia asa cum se cuvine. Mai tarziu acest lucru a fost confirmat de faptul ca, in primul an de activitate, Barnum a avut un profit de 400.000$.

Deja in anul 1872, Barnum vorbea despre circul sau ca fiind “cel mai mare spectacol de pe mapamond” si chiar asa era, daca tinem cont de faptul ca la o singura reprezentatie el avea un public de 10.000 de spectatori. Si ca sa aiba si mai multi, s-a hotarat sa calatoreasca cu cirul prin toata tara.
La varsta de 80 ani, Barnum oferea publicului sau un spectacol de neuitat, astfel incat si-a castigat titlul de maestru al show-biz-ului. Inca o dovada a faptului ca P.T.Barnum a fost un veritabil om de afaceri si ca povestea sa este una de succes o reprezinta faptul ca acesta se regaseste printre cei mai importanti 100 oameni ai mileniului intr-un top realizat de revista “Life”, o personalitate despre care realizatorii acestuia au afirmat ca este “sfantul protector al promoterilor”.

Cristina Cretu – Bizwords 

 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *