Stiri si noutati

Terapia prin shopping online castiga teren in Romania

In luna decembrie, magazinele virtuale autohtone au vandut de milioane de euro

Pentru proprietarii de magazine virtuale din Romania cuvantul decembrie are rezonante cu adevarat magice. Este luna in care vanzarile pe Internet depasesc toate asteptarile, iar incasarile sunt de cateva ori mai mari decat in alta perioada a anului.

In realitate, magazinele virtuale romanesti sunt, in acest moment, mai mult niste case de comenzi care au site-uri pe Internet. Desi unele dintre magazinele online functioneaza de ani buni de zile, platile prin intermediul cardurilor bancare sunt inca la inceput, majoritatea tranzactiilor efectuandu-se cash, in momentul livrarii. Administratorii magazinelor virtuale care au implementat sistemul de plata prin intermediul cardurilor bancare spun ca numarul acestor tranzactii este nesemnificativ, de sub 10% din total. Cu toate astea, 2005 este anul in care vanzarile online au explodat. In luna decembrie a anului 2004, Liviu Taloi, PR managerul magazinului online eMag.ro, avea toate motivele sa fie multumit. Fata de anul precedent, vanzarile erau de trei ori mai mari, in conditiile in care numai in ultima luna a anului magazinul a incasat 800.000 de dolari. “Am incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de trei milioane de dolari, ceea ce era foarte bine pentru un magazin virtual”, spune Taloi. tinta pentru 2005 era pastrarea ritmului de crestere al vanzarilor de 300%, ceea ce insemna vanzari de noua milioane de dolari. “In luna septembrie, noi atinsesem deja tintele pentru 2005. Vom incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 11-12 milioane de dolari”, explica Liviu Taloi. In luna decembrie 2005, vanzarile eMag.ro au depasit 1,8 milioane de dolari. “Aproape 25% din vanzari sunt notebook-uri. In luna decembrie, am vandut circa 400 de bucati. In topul vanzarilor, urmeaza monitoarele LCD si aparatele foto digitale”, explica Taloi.

“In luna septembrie, eMag.ro atinsese deja tinta de vanzari pentru 2005. Vom incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 11-12 milioane de dolari.”
Liviu Taloi, PR Manager eMag.ro

Atunci cand a pornit afacerea pe Internet, Bogdan Lungu nici nu se gandea ca va avea succes in doar cateva luni. Portalul fotoshop.ro era specializat pe vanzarea de aparate de fotografiat, insa plecase la drum cu un dezavantaj evident: nu functionase in luna martie; atunci, vanzarile pe acest segment explodeaza din cauza reducerii accizelor. Desi era un magazin virtual de nisa, aveau un argument forte pentru a spera la incasari bune: camerele foto sunt printre cele mai bine vandute produse pe Internet. “A mers din ce in ce mai bine. Practic, vanzarile au crescut cu 20% pe luna”, spune Bogdan Lungu, administratorul fotoshop.ro. In decembrie insa vanzarile au fost foarte bune pentru un magazin aflat la inceput de drum, acestea crescand de trei ori fata de o luna normala. “Am vandut de peste 400 de milioane de lei vechi. Interesant este ca, in general, se cumpara fie produse ieftine, de genul accesoriilor, fie mai scumpe: aparate foto cu preturi de peste 20 milioane de lei vechi”, spune Bogdan Lungu.

Teo Paduraru, director la Best Computers, spune ca piata de comert online are un ritm de dezvoltare sustinut. “Este evident ca romanii se simt din ce in ce mai confortabil atunci cand cumpara online”, spune Paduraru. Best Computers are, in acest moment, trei magazine virtuale, fiecare deservind o anumita zona a pietei. Bestcomputers.ro vinde pe Internet aceleasi produse pe care le are compania in magazinele clasice. “In general, computere si componente electronice. Am deschis si gameshop.ro, specializat in jocuri electronice, si magazinultau.ro, unul dintre putinele magazine online generaliste. Avem 80-90 de comenzi pe zi”, explica Teo Paduraru.

Stan Onica
Citeste intreg articolul in Capital

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *