Stiri si noutati

Jaf la drumul mare: Statul roman si fundatiile fantoma se bat pe casele batranilor

Din anul 2004, a intrat pe piata „actiunilor umanitare“ din Romania o societate cu veleitati de fundatie, „Asociatia Batraneti Linistite“, ce are ca obiect de activitate sprijinirea persoanelor varstnice singure. Fundatia „fantoma“ ademeneste batranii, proprietari de imobile, cu o renta viagera lunara, in valoare de cinci milioane de lei, in schimbul locuintei. Trocul se face pe baza unui contract incheiat la acelasi cabinet notarial, situat pe strada Mircea Voda nr. 36. Ministerul Muncii vrea sa calce pe urmele farsorilor pregatind un proiect de lege care sa legifereze astfel de practici.

O fundatie de intrajutorare din Bucuresti le promite pensionarilor „batraneti linistite“, in schimbul caselor sau apartamentelor in care locuiesc de-o viata. Ministerul Muncii vrea sa calce pe urmele farsorilor, pregatind un proiect de lege care sa legifereze astfel de practici. Pensionarii din Romania au intrat in vizorul escrocilor imobiliari, care se dau umanisti de seama, chiar sub privirile neputincioase ale Ministerului Muncii. Cu toate ca numarul varstnicilor pacaliti de farsori creste de la o zi la alta, autoritatile statului nu sunt pregatite sa lupte de la egal la egal cu pretinse organizatii de intrajutorare. Din anul 2004, a intrat pe piata „actiunilor umanitare“ din Romania, o societate cu veleitati de fundatie, „Asociatia Batraneti Linistite“, ce are ca obiect de activitate sprijinirea persoanelor varstnice singure. Concret, fundatia ademeneste batranii, proprietari de imobile, cu o renta viagera lunara, in valoare de cinci milioane de lei, in schimbul locuintei. Trocul se face pe baza unui contract incheiat la notariat. Numai ca toate contractele se incheie la acelasi cabinet notarial al lui Miliade Riba, situat pe strada Mircea Voda nr. 36.

„Batranii care au in proprietate bunuri imobile si care doresc sa aiba un trai mai bun pot incheia cu noi un contract, in baza caruia noi ne obligam sa achitam varstnicilor o renta viagera pana la sfarsitul vietii, iar dumnealor sa ne cedeze casa“, a declarat pentru „Gardianul“ consilierul asa-zisei fundatii, Ovidiu Jercau. Operatiunea costa fundatia cel mult cinci milioane lei vechi pe luna, bani care intra in buzunarele batranilor pana la moarte, in timp ce „binevoitorii“ se aleg cu apartamente si case de miliarde de lei. „Am vrut si eu sa semnez cu ei, insa m-am gandit sa verific prin intermediul autoritatilor daca e legal, ca sa nu ma trezesc aruncat in strada“, ne-a marturisit Romulus Disteanu, un septuagenar care nu-si doreste decat o batranete linistita. De existenta acestei fundatii si de practicile puse in aplicare de mai bine de doi ani, autoritatile nu aveau habar, cu toate ca fundatia „fantoma“ isi face reclama prin mai toata presa. „Asemenea practici sunt ilegale, iar noi nu am autorizat o astfel de fundatie, nici macar nu stiam de existenta ei. Vom declansa o ancheta, pentru ca metodele prin care incearca sa puna mana pe bunurile batranilor sunt incadrate de Codul Penal la infractiunea de inselaciune“, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Maria Muga.

«La trånta» cu statul

Statul roman inventeaza si el un mijloc de a „stoarce“ varstnicii si de putinul care le-a mai ramas prin intermediul unui act normativ. Din pacate pentru demnitari, escrocii umanitari le-au luat-o inainte. Potrivit proiectului de lege privind protectia drepturilor persoanelor varstnice, batranii care au ramas ai nimanui pot beneficia, din partea statului, de ingrijire de lunga durata, la domiciliu sau intr-un centru rezidential, in schimbul cedarii locuintei. Totul se face printr-un contract pe baza caruia autoritatea locala suporta toate cheltuielile de intretinere in azil, iar in momentul in care acesta a decedat, bunurile avute in proprietate revin statului. In cazul in care persoana decedata are mostenitori care refuza sa cedeze bunurile, acestora le revine obligatia achitarii sumelor cheltuite de stat. „In vederea garantarii recuperarii sumelor, autoritatea administratiei publice locale dispune inscrierea unui drept de ipoteca sau, dupa caz, a unui drept de gaj asupra bunurilor, aflate in proprietatea persoanei varstnice beneficiare. Recuperarea banilor se realizeaza dupa incetarea din viata a persoanei varstnice, prin valorificarea bunurilor asupra carora a fost instituit gajul sau prin achitarea de catre mostenitori a sumelor cheltuite“, se precizeaza in actul normativ care va intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2006. In prezent, doar in Brasov, peste 200 de batrani sunt inscrisi pe listele de asteptare, in vederea obtinerii unui loc intr-un azil.

Andreea Dancu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *