Stiri si noutati

Reabilitarea termica va duce la majorarea preturilor apartamentelor

Reabilitarea termica a blocurilor de locuit va contribui la cresterea pretului apartamentelor din blocurile incluse in acest program cu circa 10 – 15 la suta, potrivit reprezentantilor asociatiilor de proprietari. ‘In cazul unei investitii de doi la suta in reabilitare, calculele arata ca pretul creste cu circa 10 – 15 la suta’, a spus presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, cu ocazia lansarii campaniei de informare pentru reabilitarea termica a cladirilor multietajate de locuit. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului /MTCT/ a lansat acest program in 2005, care prevede alocarea de fonduri pentru reabilitarea blocurilor din Romania. Costul total pe apartament, estimat intre 1.200 – 3.000 euro, va fi suportat o treime din fonduri de la bugetul statului, o treime – autoritatile locale si o treime de catre asociatiile de proprietari. ‘Acest program are si alte avantaje precum cresterea economiei in cea ce priveste costurile pentru incalzire cu circa 20 – 30 la suta, amortizarea rapida, la circa sase – opt ani’, a precizat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Ministrul a precizat ca deocamdata sunt 23 de cladiri incluse in acest program, alte 50 se asociatii de locatari depunand notificarile pentru a fi incluse in program. Laszlo Borbely a explicat ca expertiza si proiectarea va fi sustinuta de stat, iar costul efectiv al constructiei urmeaza sa fie impartit in trei, intre MTCT, autoritatile locale si locatari. Pentru asociatiile de locatari care vor dori sa intre in acest program va trebui obtinuta o majoritate de 50 la suta plus unu. Timpul estimat pentru finalizarea lucrarilor este de circa doi – trei ani de zile pentru fiecare bloc in parte, in functie si de structura acestuia sau vechimea acestuia. De asemenea, ministrul a anuntat ca pe langa fondurile pe care statul le are alocate in acest an pentru acest program, din 2007 Uniunea Europeana ar putea sustine programul din fondurile structurale destinate programului de dezvoltare urbanistica la nivel european. ‘Acest program are si avantajul aspectului estetic pe care aceste blocuri il vor avea dupa finalizarea acestui proiect’, a precizat primarul Capitalei, Adriean Videanu, care a precizat totodata ca Primaria Capitalei a finalizat deja un studiu de fezabilitate pentru trei solutii de construirea in cadrul acestui program. ‘Cum Bucurestiul reprezinta circa 40 la suta din sistemul centralizat de alimentare cu energie termica, am dori sa fim un proiect-pilot in cadrul acestui program’, a spus primarul Capitalei. Acesta considera ca in functie de succesul acestui program poate fi luata in calcul extinderea acestui proiect si pentru case.

Secretarul general al Asociatiei Oraselor din Romania, Emil Proscan, a cerut ca programul de reabilitare termica sa fie conexat cu cel de mansardare a cladirilor, si emiterea unei ordonante de urgenta care sa permita construierea unor blocuri mai mari de patru etaje fara lift, care creste costul necesar pentru mansardare. ‘Noi consideram ca este necesara si introducerea caselor de locuit in acest program, deoarece lipsa lor este o masura discriminatorie’, a declarat Emil Proscan. Potrivit ministrului lucrarilor publice, Laszlo Borbely, circa 58 la suta din cele 1,1 milioane de cladiri de locuit de la nivel urban ar urma sa fie introduse in program. La ora actuala fondul de locuinte existent in Romania este de 4,26 milioane cladiri – 8,11 milioane locuinte – din care, in mediul urban, 1,14 milioane cladiri /4,26 milioane locuinte/. Ministrul a precizat ca pentru lucrarile de constructie primariile vor organiza licitatii.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *