Stiri si noutati

Forum economic regional ‘Afaceri europene, leadership si dezvoltare durabila in Euroregiunea Dunare – Cris – Mures – Tisa’

“”>Compania Foruminvest a organizat, dupa o serie de conferinte desfasurate in mai multe capitale europene, pe parcursul a doua zile, 12-14 iunie, la Timisoara, Forumul economic regional ‘Afaceri europene, leadership si dezvoltare durabila in Euroregiunea Dunare – Cris – Mures – Tisa (DKMT)’, prima conferinta euroregionala organizata in Romania.
Dupa cum a precizat Oana Nastase, director in cadrul Foruminvest, organizarea conferintei de la Timisoara s-a impus, daca se poate spune asa, existand o acuta nevoie de comunicare intre autoritatile si companiile din aceasta euroregiune, de stabilirea si dezvoltare a unor relatii transfrontaliere.
Timp de doua zile, in cadrul forumului organizat la Centrul de Afaceri Regional din Timisoara (CRAFT) sub auspiciile Primariei Timisoara si cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis si al Prefecturii judetului Arad, oameni de afaceri, factori de decizie la nivel regional, reprezentanti ai forurilor locale, nationale si internationale, au incercat identificarea de oportunitati de afaceri si de dezvoltare durabila ale Euroregiunii DKMT.
Prezent la lucrarile forumului, fostul prim ministru Petre Roman a facut aprecieri pozitive cu privire la organizarea manifestarii de la Timisoara, apreciind ca si-a atins scopul pentru care a fost organizat, acela de a ‘arunca o lumina favorabila asupra importantei dezvoltarii in regiunile europene, in cazul de fata al Euroregiunii DKMT, zona care oricum a reusit lucruri importante.’
Fostul premier a opinat, de asemenea, ca, ‘daca exista cu adevarat bunavointa din partea politicienilor si al guvernantilor, iar oamenii sunt lasati in pace, nu li se pun bete-n roate si nu sunt supusi unei birocratii distructive, etc.., probabil economia va cunoaste o dezvoltare remarcabila de care avem atata nevoie.’
Vorbind despre oportunitatea organizarii unor asemenea forumuri de investitii, in diferite regiuni ale tarii, presedintele SIF Banat Crisana, Ioan Cuzman, a apreciat ca forumul de la Timisoara a realizat un lucru deosebit, acela ca a reusi sa atraga si institutii din Ungaria si Serbia, largindu-se astfel sfera de cuprindere.
‘Este foarte important ca oamenii de afaceri sa se cunoasca intre ei, sa cunoasca posibilitatile celorlalti parteneri, pentru a putea dezvolta afacerile. Forumul este important si pentru SIF Banat – Crisana, pentru ca agenti economici importanti au avut ocazia sa ne cunoasca, sa inteleaga capacitatile noastre de finantare si modul in care finantam anumite afaceri’, a mai adaugat Ioan Cuzman, care a prezentat in interventia sa o serie de solutii alternative de finantare pentru companiile lideri de piata.
Tema in cadrul careia s-au purtat de altfel si cele mai multe discutii, a fost cea numita ‘Rolul primariilor in implementarea strategiei de dezvoltare durabila’.
Vorbind despre ‘Modelul Timisoara’, primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu, a prezentat modul in care, prin deschiderea aratata investitiilor straine directe, Timisoara a reusit sa reduca aproape la zero numarul de someri. De asemenea, impreuna cu primarul Aradului, Gheorghe Falca, cei doi edili au prezentat ideea realizarii unei zone metropolitane intre cele doua municipii, care ‘vin’ practic unul spre celalalt, datorita dezvoltarii lor continue.
In cazul sesiunii plenare intitulata ‘Dezvoltare durabila a Euroregiunii’, specialisti de la Ministerul Finantelor si de la Ministerul Integrarii, au vorbit despre finantarea proiectelor de infrastructura urbana si rurala, fiind analizate cauzele care au facut ca Romania sa fie tara cu cel mai mic grad de absorbtie a fondurilor pre-aderare (PHARE, SAPARD, ISPA), de numai 20 la suta. S-a discutat, de asemenea, despre Parteneriatul Public – Privat care devine o modalitate de atragere a investitorilor privati spre acest sector investitional. Nu in ultimul rand au fost prezentate obiectivele Programului Operational Regional 2007 – 2013, cele mai importante fiind imbunatatirea infrastructurii si consolidarea mediului de afaceri.
Cea de a doua zi a forumului s-a incheiat cu sectiunea intitulata ‘Planuri de urbanism si corelarea cu piata imobiliara’, in cadrul careia arhitectul german Markus Penell a prezentat o serie de solutii tehnice de imbinare a arhitecturii vechi, traditionale, cu cea moderna, impusa si de cresterea industriala si limitarea impusa de lipsa spatiului locativ, iar arhitectul italian, Massimo Tadi, a prezentat ca si studiu de caz, Planul de dezvoltare urbana a Timisoarei.
‘Tematica forumului a fost una foarte generoasa, oamenilor de afaceri fiindu-le oferite foarte multe informatii benefice lor. In conditiile in care in Romania exista un deficit de cunoastere, un deficit de informatie, mai ales acum cand suntem in pragul aderarii la Uniunea Europeana, cred ca este nevoie de asemenea intalniri cum a fost cea de la Timisoara, mai ales ca pe langa informatiile de ordin general, au fost discutate teme foarte pragmatice si la obiect’, a declarat Maria Grapini, presedintele Grupului ‘Pasmatex’ SA din Timisoara.
Ultima zi a forumului, cea de miercuri, a fost rezervata vizitarii exploatarii ‘Rosia Montana Gold Corporation’, vizita care va fi urmata de o dezbatere pe tema impactului asupra mediului euro-regional.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *