Stiri si noutati

Operatorii de pe litoral se asteapta la cresteri substantiale ale tarifelor

Sezonul estival care incepe, prin lege, de la 1 mai, risca sa prinda plajele neamenajate, intrucat autoritatile intarzie sa organizeze noile licitatii pentru inchirierea acestora pe zece ani. Hotelierii se asteapta la scumpirea chiriei pe metrul patrat de plaja, situatie care se va simti, pana la urma, tot in buzunarele turistilor. "In acest moment se lucreaza la caietul de sarcini pentru organizarea licitatiilor, iar saptamana viitoare vom putrea stabili data acestora", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Romane Dobrogea, Catalin Anton. Avand in vedere ca procedurile de atribuire a plajelor vor dura circa 50 de zile, este lesne de inteles cand va incepe amenajarea acestora. Dat fiind ca sezonul estival incepe mai mult pe hartie de la 1 mai, hotelierii de pe litoral se arata mult mai nelinistiti de perspectiva majorarii chiriei pe metru patrat de plaja pe care vor fi obligati sa o plateasca daca vor sa-si onoreze contractele. "Avem contracte incheiate prin care ne obligam sa asiguram clientilor sezlonguri, saltele si umbrele in pretul pachetelor de servicii. Daca chiria va creste foarte mult – pentru ca acesti operatori care vor gestiona zeci de hectare de plaja vor fi obligati sa faca investitii mari – aceasta se va resimti in tarifele practicate si in profitul nostru", ne-a delarat patronul unui vestit hotel de pe litoral, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

 Blue Flag, in pericol

Un semnal de alarma vine si din partea celor care au investit in amenajarea plajelor pentru atestarea Blue Flag, steag care lipseste cu desavarsire de pe nisipurile romanesti. "Documentatia si dotarile pentru obtinerea atestatului de calitate Blue Flag o fac cei care vor opera plaja. Daca preturile (chiria -n.r.) vor creste foarte mult, hotelierii nu le vor putea suporta si nu vor putea efectua investitiile necesare obtinerii atestatului. Modificarea legislatiei privind atribuirea contractelor de inchiriere a plajelor este o lovitura data turismului romanesc", spune un alt operator de pe litoral. In acest moment, in Romania nu exista nici o plaja sau port atestate de catre organizatia internationala Blue Flag, care a luat sub observatie zece astfel de suprafete pentru a le omologa in 2006. Spre comparatie, in Bulgaria, numarul plajelor a caror calitate este atestata Blue Flag se ridica la zece, situatie care indica una dintre cauzele pentru care turistii occidentali prefera Nisipurile de Aur, si nu statiunile romanesti. Atribuirea simbolului se face in functie de indeplinirea a 27 de criterii, printre care amintim de calitatea apei, echiparea si curatenia plajei, informarea publicului. Licitatiile de atribuire a plajelor pentru 15 ani s-au creat pentru niste pilosi. (patronul unui hotel de pe litoral)

Neincredere in viitorii operatori ai plajelor

Hotelierii au numeroase semne de intrebare legate si de capacitatea operatorilor care vor castiga licitatiile de a gestiona eficient intinderi imense de plaja si sunt siguri ca modificarea legislatiei s-a facut "pentru niste pilosi", care vor avea o afacere profitabila timp de 15 ani. In Mamaia, cele 44,2 hectare de plaja vor fi impartie intre patru operatori. In alte state, plajele sunt administrate de autoritatile locale, iar fundamentarea perioadei de inchiriere este data de nivelul investitiilor, amintesc operatorii de pe litoral.
Carmen Neacsu 
Sursa: Gardinanul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *