Stiri si noutati

Rom?nii au cheltuit peste 30 milioane de euro de Revelion pentru pachetele de servicii turistice

Turistii romani au cheltuit peste 30 milioane de euro atat in tara, cat si in strainatate, pentru diferitele pachete de servicii turistice, cele mai solicitate statiuni in turismul intern fiind cele de pe Valea Prahovei, cu un grad de ocupare apropiat de 100 la suta, potrivit datelor remise Rompres de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc /FPTR/.
Circa 100.000 de persoane si-au petrecut Revelionul in statiunile si hotelurile din Romania, in timp ce peste 13.500 de turisti romani au preferat sa treaca in noul an in strainatate, reprezentand circa 12 la suta din numarul total de turisti. Cresterea este de 13 la suta in locatiile din Romania, iar pe turismul extern cu 35 la suta mai multi romani au preferat sa plece in strainatate.
Cei 98.000 de turisti care au ramas in Romania au cheltuit circa 24 milioane de euro, in timp ce turistii romani care au plecat in strainatate au cheltuit peste sase milioane de euro.
Pe intern, cele mai scumpe Revelioane au fost cele petrecute la munte, cu un pret mediu intre 575 lei si 3.027,5 lei, in timp ce pe turismul rural si pe traseele turistice tariful mediu a oscilat intre 515 lei noi – 1.150 lei noi. Mai putin au cheltuit cei care si-au petrecut Revelionul in turismul balnear, intre 120 lei noi – 468 lei noi. Pe Litoral, Revelionul a costat intre 420 de lei noi – 1.400 lei noi, in tip ce la Bucuresti pretul pentru un Revelion a costat 780 lei noi, mai ieftine fiind resedintele de judet – 618 lei noi. Statiunile montane din Romania au atras cei mai multi turisti. Astfel, Sinaia, Busteni, Predeal, Poiana Brasov au fost ocupate in proportie de 97 la suta, dar nici celelalte statiuni din tara nu au dus lipsa de turisti, cu un grad de ocupare de 85 la suta.
Turistii romani au preferat sa-si petreaca Revelionul in hotelurile si restaurantele din marile orase ale Romaniei, cresterea fiind de 20 la suta fata de Revelionul 2004/2005, respectiv 30.000 de turisti.
?i agroturismul a fost solicitat de aproximativ 10.000 de turisti inregistrati oficial, alti 10.000 preferand agroturismul "la negru" – pensiunile care nu fac parte din asociatiile de turism de specialitate din Romania.
Circa 25.000 de turisti au petrecut Revelionul in alte statiuni. Au lipsit insa ofertele pentru petrecerea Revelionului in Delta Dunarii – altadata o destinatie cautata pentru petrecerea sarbatorilor de iarna – din cauza aparitiei virusului gripei aviare.
Cresterea numarului de turisti este explicata si de numarul mai mare de turisti romani care lucreaza in strainatate si au revenit in tara pe perioada sarbatorilor, dar si de cresterea capacitatii de cazare.
Astfel, au aparut cate 100 de noi hoteluri, vile sau pensiuni rurale sau urbane. Hotelurile puteau caza circa 164.102 de turisti in timp ce la vile se puteau caza 15.000 de turisti, iar pensiunile rurale si urbane au atins o capacitate de 20.000 de turisti.
In strainatate, cele mai cautate destinatii au fost Grecia (2.000 de turisti romani), Turcia (1.000 de turisti), Egipt (1.200 de turisti), Austria (1.000 de turisti), Franta (1.000 de turisti), Malta (600 de turisti).
Preturile medii au fost de 700 de euro in Egipt, 550 de euro in Turcia, 450 de euro (Malta), 200 de euro in Grecia.
Fata de anul trecut a fost inregistrata o crestere a numarului de turisti din perioada sarbatorilor de iarna, fara a pune la socoteala si turistii individuali care nu au apelat la agentiile de turism sau au plecat la rude.
Dupa sarbatori, preturile vor scadea cu mai mult de 50 la suta, ajungand la preturi mai mici fata de ultimul trimestru al anului trecut, astfel incat sezonul de iarna s-ar putea prelungi, chiar in absenta zapezii, pana in luna martie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *