Stiri si noutati

UE nu trebuie sa fie o zona agroturistica pentru turistii japonezi

Uniunea Europeana risca, prin politica actuala, tendintele existente, sa se transforme intr-o zona de agroturism unde japonezii vor veni sa faca fotografii cu lanuri de grau si catedrale, a declarat, joi, Varujan Pambuccian, presdintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, intr-un seminar la CCIRB. 

 "Uniunea Europeana, zona euro-atlantica, trebuie sa ramana polul cercetarii si dezvoltarii tehnologice, in prezent existand pericolul ca acesta sa se deplaseze catre Asia. Cred ca aderarea la Uniunea Europeana trebuie sa ne gaseasca in postura de producatori de tehnologie si nu in cea de forta de munca necalificata si ieftina pentru tarile bogate. ?i cred ca in Europa Unita trebuie sa ne pastram atuul tehnologic cu orice pret", a spus Pambuccian.

Bursa de contacte si cooperare romano-germana, organizata de CCIRB, Asociatia Cercetarii Industriale din Germania si Programul IBD au depasit cadrul comercial obisnuit, aflandu-se sun semnul integrarii de programe comune in domeniul transferului tehnologic si al inovarii.

Cu toate ca in Romania exista un numar insemnat de IMM-uri, doar cinci la suta din acestea sunt intreprinderi novative, cu activitate de cercetare-dezvoltare.

 Industria noastra este suficient de puternica si matura pentru a incepe sa reprezinte un factor important de progres in regiunea geografica in care traim. Sunt convins ca va fi sprijinita, in continuare, de piata interna si de exporturile facute pe piete indepartate. In acelalasi timp, insa, cred ca e timpul sa ne gandim la o piata regionala. Pentru ca, in domeniul IT&C, Romania a devenit in acesti ani o putere regionala", a spus Pambuccian.

Parteneriatul cu Germania a functionat foarte bine, concretizand-se in "povesti de succes", ale unor firme cu capital mixt romano-german. In prezent, Germania este cel de al doilea partener comercial al Romaniei, capitalul social al celor 12.500 de firme germane inmatriculate in Romania, cu capital mixt, situandu-se, in 2004, la 7,5 miliarde euro, cu 21 la suta mai mult decat in 2003.

Roland Herman, reprezentantul Ambasadei Germaniei la Bucuresti, a subliniat ca "Germania a investit in Romania circa un miliard de euro, ceea ce reprezinta 10 la suta din investita noastra in exteriorul tarii".

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *