Stiri si noutati

Ajutoarele de stat vor fi acordate o data la zece ani

Carmen Neacsu

Pana la finele lunii martie 2004, legislatia privind zonele defavorizate, zonele libere, accelerarea privatizarii si investitiile cu impact semnificativ in economie va fi modificata, astfel incat aceasta sa devina compatibila cu cea din Uniunea Europeana (UE) la prevederile referitoare la concurenta.

Fara taxe vamale in zonele defavorizate

Modificarile care vor fi aduse astfel legislatiei vor trebui si aplicate pana la sfarsitul anului viitor, a declarat ieri adjunctul negociatorului-sef al Romaniei la UE, Leonard Orban. "Pentru concurenta trebuie sa dovedim ca legislatia va fi implementata inainte de inchiderea capitolului de negociere, care trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2004, si nu pana la aderare, cum este in cazul altor capitole. Concurenta este una dintre cele mai dificile, poate cea mai dificila de la capitolele economice", a spus Orban. Principala modificare ceruta de acquis-ul comunitar se refera la acordarea ajutoarelor de stat, care trebuie notificate pentru aprobare la Consiliul Concurentei. "Una dintre facilitatile care nu vor mai putea fi acordate este scutirea de la taxele de import prin zonele defavorizate", a mai informat Orban.

Esalonarile, acordate o data la 10 ani

Practic, vor fi modificate substantial conditiile in care societatile vor putea beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat. Potrivit lui Leonard Orban, principiile promovate de UE permit acordarea unui ajutor de la stat o singura data pe o perioada de zece ani, doar in cazul restructurarii sau salvarii de la faliment a societatii. Dupa modificarea actelor normative, Romania nu va mai putea acorda facilitati pentru investitori decat in limita a 50% din valoarea investitiei sau 65% in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, indiferent daca este vorba de zone libere sau zone defavorizate. Aceste prevederi vor fi aplicate de anul viitor.

Dupa aderarea la UE, tara noastra, ca si celelalte state membre, va fi obligata sa notifice acordarea ajutoarelor de stat Comisiei Europene.

Si amendarea Legii concurentei, efectuata recent de Executiv printr-o ordonanta de urgenta, face parte, alaturi de modificarea Legii ajutorului de stat, din angajamentele fata de UE, pe care Romania trebuie sa-l duca la indeplinire pana la finele acestui an.

Oficiul Concurentei, inglobat de Finante

Subsecretarul de stat in Ministerul Finantelor, Daniela Gheorghe, a mai declarat ieri ca proiectul de lege a fost transmis Parlamentului in luna septembrie si, din cauza intarzierilor in grafic, s-a ales solutia promovarii sale sub forma de ordonanta de urgenta, din nevoia de a respecta calendarul asumat. Una dintre modificarile aduse Legii concurentei este cea prin care plenul Consiliului Concurentei este numit, la propunerea Guvernului, de catre presedintele Romaniei. In acest context, oficialul MFP sustine ca in multe state din UE, membrii autoritatii din domeniul concurentei sunt numiti la propunerea Executivului. Acesta este motivul pentru care Partidul Democrat a anuntat, joi, ca va introduce o motiune simpla privind politizarea Consiliului Concurentei si va ataca la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea concurentei nr. 21/1996. Democratii afirma ca din proiectul de lege, Comisia economica a Senatului a inlaturat propunerile Guvernului care vizau un consiliu obedient si a intarit independenta institutiei, conform angajamentelor luate in documentul de pozitie din negocierile cu UE. PD spune ca, potrivit Constitutiei, ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, care stabileste obligatoriu domeniul si data pana la care se pot emite ordonante. In 10 decembrie, cand Guvernul a emis ordonanta in cauza, Parlamentul era in sesiune si nu exista o asemenea lege, sustine PD.

O alta modificare adusa de actul normativ este infiintarea, in cadrul Ministerului Finantelor, a unei directii generale ce va avea ca atributii aplicarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, urmarirea dispozitiilor legale in domeniul preturilor si a evolutiei preturilor in economie. Crearea acestei noi directii presupune desfiintarea Oficiului Concurentei si preluarea unei parti din personalul Oficiului, pana la 7 ianuarie 2004, restul urmand sa fie transferat la Consiliul Concurentei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *