Stiri si noutati

Apa Nova ia bani cu japca de la locatarii bucurestiului

Dragos Stoian, Andreea Caitas

Profitand de faptul ca detine monopolul in domeniul distributiei apei

Hotararea de Guvern prin care toate asociatiile de locatari sunt obligate sa se transforme in asociatii de proprietari a provocat un nebanuit razboi intre administratiile de bloc si Apa Nova. Conform legii, la schimbarea titularului de contract, furnizorii de servicii (Apa Nova, Renel, Romgaz) sunt obligati sa incheie alte contracte cu noii titulari. Tot legea spune ca rescrierea contractelor se face in mod gratuit si intra in obligatiile furnizorilor de servicii. Cu toate acestea, Apa Nova cere bani.

Schimbarea legii, bucuria hotilor

De prevederile hotararii s-au gandit sa profite cei de la Apa Nova, care cer pentru schimbarea contractului aproape 60.000 lei de persoana. Mai multe asociatii de proprietari au sesizat Oficiul pentru Protectia Consumatorului despre acest abuz. Paul Fayon, contabilul asociatiei de proprietari Viilor 95, ne-a declarat, revoltat: "Asociatia pe care o reprezint ar trebui sa dea, dupa pretentiile nejustificate ale Apa Nova, peste 20 milioane de lei, fara ca aceasta sa efectueze vreo prestatie. Locatarii nici nu vor sa auda de asa ceva. Renel si Romgaz nu au cerut nici un ban la modificarea contractului".

Ar trebui sa plateasca doar prima data

Conform Hotararii 108 din 1997 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, singurii care trebuie sa plateasca la incheierea unui astfel de contract sunt cei care se branseaza pentru prima data. Or, locatarii de pe Viilor 95 locuiesc in bloc inca din 1960. Paul Fayon afirma ca toate asociatiile de proprietari nou-infiintate se vor confrunta cu abuzuri din partea Apa Nova.

Asociatiile de locatari mai au la dispozitie inca cinci luni pentru a-si schimba statutul. Dupa toate probabilitatile, Apa Nova va percepe o taxa de la fiecare bloc care va solicita schimbarea contractului. Federatia Asociatiilor de Locatari din Romania nu exclude actionarea in judecata a societatii Apa Nova.

Taxa cica ar fi legala

Reprezentantii societatii afirma ca taxa este perfect legala si au facut referire la un alt act normativ, Legea gospodariei comunale. Alexandra Iepure, director comercial in cadrul Apa Nova, ne-a declarat ca taxa se percepe, conform legii, fiecarui nou titular de contract, ca garantie pentru apa furnizata pe luna viitoare. Ca si cum locatarii blocului din Viilor 95 ar vrea sa "traga in piept" Apa Nova, sa consume apa timp de o luna gratuit si apoi sa nu o mai plateasca. Doamna Iepure ne-a mai spus ca "aceasta taxa ar trebui actualizata, pentru ca nu acopera nici pe departe media pe 45 de zile consumata de un locatar". cei care nu au platit sunt norocosi, pentru ca, ne-a explicat doamna Iepure, "contractele nu stau in loc din cauza unei sume atat de neinsemnate…"

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *