Stiri si noutati

Bancile, obligate sa transmita Fiscului liste cu posesorii de conturi

Carmen Neacsu

Contribuabilii care urmeaza sa fie supusi unei inspectii fiscale trebuie sa stie ca-i asteapta verificari cu cel putin 15 zile inaintea demararii controlului. Astfel, avizul de inspectie fiscala, care in cazul marilor contribuabili trebuie trimis cu 30 de zile inainte, va preciza data de incepere a inspectiei, obligatiile fiscale si perioadele ce urmeaza sa fie supuse inspectiei. Potrivit Codului de procedura fiscala, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, contribuabilii pe care-i paste un control vor putea solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale, o singura data si numai din motive justificate.

Comunicarea avizului de inspectie fiscala de catre Finante nu este necesara in cazul controlului inopinat sau in cazul unor actiuni indeplinite ca urmare a solicitarii unor autoritati, potrivit legii.

O singura inspectie pentru fiecare impozit

Inspectia fiscala, care va fi exercitata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se efectueaza asupra creantelor acumulate in ultimii trei ani fiscali, pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale. Exceptie fac contribuabilii mari, unde perioada supusa inspectiei incepe de la momentul finalizarii controlului anterior. Legea spune ca inspectorii fiscali trebuie sa lucreze, astfel incat sa afecteze cat mai putin activitatea contribuabilului verificat. Exista posibilitatea prelungirii inspectiei fiscale si dupa terminarea programului agentului economic verificat, cu conditia sa existe acordul scris al acestuia si al conducatorului organului fiscal. Trebuie stiut si ca inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit sau taxa si pentru fiecare perioada supusa impozitarii. Exista o exceptie si la acest ultim capitol, in cazul in care la data finalizarii verificarii apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali in momentul controlului.

Discutii amicale cu inspectorii fiscali

Este bine de stiut ca legea obliga pe cel verificat sa colaboreze la "constatarea starilor de fapt fiscale", adica sa dea informatiile solicitate, sa prezinte toate documentele, precum si alte date necesare clarificarii situatiei. In plus, la inceperea controlului, contribuabilul va fi informat ca poate sa numeasca persoanele care sa dea informatii inspectorilor fiscali, ceea ce nu inseamna ca acestia din urma nu se pot adresa si altor salariati in caz ca datele prezentate sunt insuficiente. Cei supusi verificarii vor fi informati pe parcursul inspectiei asupra constatarilor rezultate, iar la incheierea verificarii, reprezentantii Fiscului vor fi obligati sa poarte o discutie finala cu contribuabilul.

Codul de procedura fiscala stabileste un nivel al penalitatilor de intarziere de 0,5% pentru fiecare luna si/sau fractiune de luna de intarziere, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare scadentei acestora, pana la stingerea acestora, inclusiv. Penalitatea de intarziere se datoreaza pana la demararea procedurii de executare silita, iar in cazul in care s-au acordat inlesniri de plata, pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au acordat inlesnirile. Nivelul penalitatii de intarziere se poate modifica anual prin Legea bugetului de stat.

Conturile bancare, comunicate la Fisc

Codul de procedura fiscala obliga bancile sa comunice organelor fiscale lista titularilor, persoane fizice sau juridice, care deschid sau inchid conturi, forma juridica pe care acestia o au si domiciliul sau sediul acestora. Datele privind conturile inchise sau deschise intr-o luna vor trebui transmise Ministerului Finantelor in prima jumatate a lunii urmatoare. Codul de procedura fiscala mai prevede, la Capitolul IV – Inlesniri la plata obligatiilor bugetare, posibilitatea acordarii, "la cererea temeinic justificata a contribuabililor", facilitati la plata, "atat inaintea inceperii executarii silite, cat si in timpul efectuarii acesteia".

La capitolul contraventii sunt prevazute amenzi de la 100.000 lei la un milion de lei pentru persoanele fizice care nu-si depun la termen declaratia de venit. In cazul in care persoanele fizice nu permit accesul inspectorilor fiscali in orice incinte sau terenuri, daca acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal, sau nu pun la dispozitie documentele solicitate, amenda variaza de la 15 la 30 milioane de lei. Pentru aceleasi contraventii, persoanele juridice sunt pasibile de amenzi cuprinse intre 50 si 100 milioane de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *