Benzinarii particulari ar putea fi scosi de pe piata romaneasca in cazul in care marile companii petroliere – carora presedintele Traian Basescu le-a cerut o strategie unitara de reducere a preturilor la carburanti – vor face ieftiniri la pompa, dar nu si la poarta rafinariilor.
"Daca aceste societati vor face jocurile in asa fel incat sa reduca doar la pompa, inseamna ca nu vor decat falimentul benzinarilor particulari. Ce s-ar intampla? Ar cumpara benzinariile si se va forma o pozitie dominanta pe piata. Pericolul este pretul la rafinarie", ne-a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania (ABPR).
Acesta considera ca este un lucru benefic ca in conditiile scaderii preturilor la rafinarie sa fie ieftiniti carburantii. "Ar fi un lucru pozitiv pentru benzinarii particulari si, in general, pe piata carburantilor. Orice modificare de pret in jos duce la cresterea vanzarilor si a beneficiilor", a precizat Tache. Acesta sustine ca pot fi ieftiniti carburantii la poarta rafinariei, mai ales ca preturile sunt mult mai mari decat costurile reale.
Tache mai spune ca benzinarii particulari din cadrul asociatiei (circa 200 de benzinarii) ocupa cam 30% din piata, fata de cele patru mari companii – Petrom, Rompetrol, Lukoil si RAFO – care detin o cota de peste 65%. Restul pietei este detinut de benzinari care nu fac parte din asociatie.
Noua strategie, prezentata in cateva zile
Mentionam ca exista posibilitatea ca in urmatoarea perioada sa asistam la o scadere a preturilor la carburanti, in conditiile in care autoritatile fac presiuni asupra companiilor petroliere. In cateva zile, reprezentantii acestora vor trebui sa prezinte in fata presedintelui Traian Basescu solutii de stabilizare a preturilor la carburanti, in asa fel incat sa se tina seama de faptul ca Romania este o tara care are resurse interne de titei, cu un cost scazut la extractie.
Amintim ca la inceputul saptamanii trecute, Basescu a cerut reprezentantilor principalelor societati din industria petroliera sa gaseasca in termen de o saptamana solutii comune pentru ca structura vanzarilor de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile acestora sa tina cont de realitatea economica a Romaniei. Seful statului a precizat ca este important ca, in aceasta perioada dificila pentru tara, ca urmare a distrugerilor provocate de inundatii, precum si a cresterii si a oscilatiilor imprevizibile ale pretului international al titeiului, societatile petroliere sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior.
Ion Tache: ?Petrom a dus piata asa cum a vrut?
Ion Tache sustine ca potrivit unor specialisti petrolieri, Petrom are posibilitatea sa reduca pretul carburantilor la pompa in asa fel incat benzina cea mai scumpa sa fie 33.000 lei litrul, iar motorina sa coste maximum 30.000 lei. "Chiar si la aceste preturi, Petrom ar avea un castig mai mare decat alte companii importante de pe piata externa", a afirmat presedintele ABPR. Acesta considera ca politica Petrom de pana acum nu a fost corecta. "Au adus piata asa cum au vrut ei. Acum ar trebui sa scada pretul cu cel putin 2.000 lei", a spus Tache. De altfel, modul in care Petrom stabileste preturile a iscat un mare scandal in urma cu aproape trei saptamani, cand s-au produs mai multe scumpiri succesive. Aceste majorari se dovedesc a fi nejustificate, in conditiile in care Petrom foloseste in proportie de 80% rezerva nationala de petrol, deci nu depinde de cotatiile internationale. In plus, achita statului redevente de 20 de ori mai mici decat in alte state pentru dreptul de exploatare a rezervelor. Si in ciuda faptului ca extrage titei romanesc la pretul de doar 100 dolari pe tona, in conditiile in care pe piata mondiala se ajunge la un nivel de 400-500 dolari, Petrom vinde carburantii la preturi la fel de mari ca in statele care nu au rezerve de petrol. Singura justificare a conducerii Petrom a fost ca, daca ar ieftini carburantii, celelalte companii de pe piata vor da faliment.
Conducerea OMV Austria se va intalni cu reprezentantii PIN
Conducerea OMV Austria se va intalni, marti, cu reprezentantii Partidului Initiativa Nationala (PIN) pentru o discutie referitoare la privatizarea Petrom, potrivit unui comunicat al PIN, citat de Mediafax. "PIN apreciaza faptul ca OMV raspunde in acest fel unei invitatii pentru lamurirea unor probleme extrem de sensibile", se spune in comunicatul partidului. Concluziile discutiilor, precum si alte informatii pe care PIN le-a obtinut in ultima perioada referitoare la contractul de privatizare vor fi cuprinse in "Raportul privatizarii Petrom" care va fi prezentat public in perioada urmatoare, precizeaza comunicatul. PIN a propus infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta in legatura cu modul si conditiile in care a fost privatizata Petrom SA catre OMV Austria si a cerut acordul companiei austriece pentru desecretizarea contractului de privatizare. De asemenea, PIN a solicitat sprijinul politic al celorlalte partide pentru realizarea demersurilor, printr-o scrisoare semnata de presedintele partidului, Cozmin Gusa, adresata presedintilor partidelor parlamentare si respectiv liderilor grupurilor parlamentare. Printr-o alta scrisoare deschisa adresata reprezentantului OMV Austria, vicepresedintele PIN Aurelian Pavelescu i-a solicitat acestuia sprijin in demersurile legitime de verificare a contractului de privatizare si implicit acordul pentru desecretizarea contractului. PIN considera ca rezerva nationala de titei si gaze naturale este o problema de maxim interes pentru viitorul Romaniei si ca, in contextul cresterii pretului la petrol si gaze naturale la nivel mondial si al exploziei preturilor pe piata interna, modul in care statul roman a privatizat Petrom preocupa cea mai mare parte a populatiei. "Pare nefiresc ca o tara care are rezerve pentru a-si acoperi 70% din necesarul de petrol si 80% din necesarul de gaze naturale sa nu beneficieze dupa urma cresterilor de pret de care am vorbit. Suspiciunea ca rezerva nationala de petrol si gaze naturale a fost tranzactionata in defavoarea poporului roman de catre statul roman devine astfel legitima", sustinea Cozmin Gusa.
Benzinariile n-au fost boicotate complet pe 1 octombrie
Sambata, 1 octombrie, benzinariile au vandut mai putin decat in alte weekend-uri, pentru ca multi soferi au raspuns apelului difuzat prin Internet de circa doua saptamani. Acesta propunea ca sambata, 1 octombrie, nici un sofer sa nu alimenteze masina cu combustibili, in semn de protest fata de cresterea exagerata a pretului carburantilor in ultima vreme. Insa boicotul nu a fost total, spre satisfactia marilor operatori petrolieri de pe piata, intrucat nu toti conducatorii auto au acces la Internet. Este prima initiativa de acest fel derulata in Romania dupa model occidental. (D.E.)
Have something to add? Share it in the comments.