Stiri si noutati

"Contractul dintre CEC si FNI nu poate garanta o frauda"

Interviu realizat de Marilena Dan

Ionel Blanculescu, presedintele AVAB, crede ca FNI se va dezintegra, iar investitorii nu vor mai recupera nimic

– Care este nivelul sumelor solicitate de la bugetul de stat de catre investitorii FNI ? – Totalul sumelor revendicate de investitori, la valoare actualizata, se ridica la circa 20.000 miliarde lei (peste 600.000 de dolari). Evident, ei solicita sa fie despagubiti la ultima valoare calculata de administratorii FNI pentru o unitate de fond in luna mai 2000.

– Cum apreciati rezultatele sondajului facut in randul investitorilor, in urma caruia FNI isi va continua activitatea ca fond deschis de investitii?

– Numarul celor care au raspuns a fost foarte mic – circa 6.000, din 300.000 de persoane -, dar votul lor a fost decisiv. FNI ramane fond deschis de investitii, ceea ce inseamna ca AVAB isi incheie mandatul in acest caz. In noul context, potrivit legii, activele Fondului raman sub sechestru, lucru care nu s-ar fi intamplat daca FNI ar fi devenit fond inchis de investitii. Dupa publicarea rezultatelor sondajului, lista cu potentialii membri ai noului Consiliu de Incredere al FNI a fost trimisa la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, vor fi din nou consultati investitorii, prin presa, iar in final vor fi desemnati trei reprezentanti in acest for.

– Ce-au pierdut investitorii optand pentru aceasta formula?

– Au pierdut ajutorul AVAB si tot ceea ce s-ar fi putut construi daca ar fi acceptat varianta pe care le-am propus-o: continuarea activitatii FNI ca fond inchis de investitii. FNi s-ar fi putut reabilita, pentru ca noi ne-am fi asumat intreaga responsabilitate. Am fi gasit acele elemente de siguranta prin care investitorii sa fie superprotejati. Am fi adus participanti din afara tarii, care si-ar fi asumat riscul investitiilor. Formula propusa de noi viza inclusiv ca statul sa participe cu anumite elemente, eventual creante, care sa aduca putina substanta. Am fi atras fonduri in economia reala, am fi angajat o firma internationala renumita care sa-l administreze, am fi apelat la o mare banca si am fi numit, in totala transparenta, un consiliu de incredere care sa fie deasupra oricaror suspiciuni.

– Ce se va intampla cu FNI in contextul actual?

– FNI intra in dezintegrare. Pentru ca au pierdut pana acum toate procesele in instanta, investitorii sunt demoralizati. Activele Fondului, evaluate la 85 miliarde de lei, raman in continuare sub sechestru, iar noii administratori nu vor avea, practic, ce sa administreze. AVAB va iesi din ecuatie imediat dupa numirea noului Consiliu de Incredere. Este pacat, pentru ca toata lumea va avea numai de pierdut: atat investitorii, care nu vor mai recupera aproape nimic, cat si statul, pentru ca cel putin deocamdata, ideea de fond de investitii, care este una extraordinara, este compromisa de niste papusari, care manipuleaza oamenii prin niste sfori. Si asta intr-un moment in care pe piata vor aparea fondurile de pensii administrate privat, care sunt tot fonduri de investitii.

– La inceputul discutiei noastre vorbeati de riscul specific fondurilor de investitii. In ce masura poate fi controlat acest risc?

– In mod cert, riscul poate fi masurat si coordonat fara probleme de specialisti, dar in prima faza el trebuie identificat si analizat. Apoi trebuie sa ti-l asumi, dar numai in cazul in care poti sa-l controlezi partial sau total. Altfel, trebuie sa-l transferi unei societati de asigurari sau unei alte institutii care garanteaza riscul, caz in care te multumesti cu un castig mai mic. Daca vrei sa lucrezi pe risc, trebuie sa-ti imaginezi ca esti un stomatolog care lucreaza pe nerv si un singur gest gresit il poate face pe pacient sa sara de pe scaun.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *