– Domnule director, la inceputul acestui an, ati promis ca veti finaliza procesul de privatizare a societatilor agricole aflate in portofoliul Agentiei Domeniilor Statului pana la finalul lunii iunie. Credeti ca veti reusi sa va respectati angajamentul?
– Agentia Domeniilor Statului mai are in portofoliul sau circa 24 de societati agricole, pentru care, pana la 30 iunie vom publica anunturile de privatizare. Cu toate ca ritmul de privatizare a societatilor agricole este destul de lent, anul acesta am reusit sa incheiem contracte de vanzare pentru 12 IAS-uri, incasarile din privatizare depasind 60 miliarde lei. Pe de alta parte, din cauza managementului defectuos ce a condus la acumularea unor datorii uriase, majoritatea societatilor ce au ramas in portofoliul ADS sunt considerate neatractive. Cazurile in care anumiti directori si-au infiintat firme-capusa ce au prosperat pe langa unitatile de stat au ajuns de notorietate. Un alt aspect care ne-a ingreunat procesul de privatizare a fost aparitia Legii pisciculturii. Potrivit acestui act normativ, amenajarile piscicole, precum si suprafetele cu luciu de apa pe care le detinea ADS trebuie sa treaca in administrarea Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol. Din cauza faptului ca aceasta companie a fost infiintata abia anul acesta, am fost nevoiti sa blocam de la privatizare aproximativ 16 societati cu profil piscicol.
– Tot la inceputul acestui an ati declarat ca, daca nu veti reusi sa finalizati procesul de privatizare, va veti da demisia atat dvs., cat si echipa pe care o conduceti. Va mentineti afirmatiile?
– Daca pana la sfarsitul lunii iunie nu vom reusi sa trecem in proprietate privata toate societatile agricole, atat eu, cat si echipa mea ne vom gandi foarte serios daca meritam sa mai ocupam aceste functii. Angajamentul meu de a privatiza IAS-urile va fi respectat. Acesta este si motivul pentru care am incercat sa promovam o serie de masuri ce au ca scop cresterea atractivitatii societatilor agricole. Impreuna cu Ministerul de Finante, am elaborat un act normativ potrivit caruia o parte din datoriile fostelor IAS va fi stearsa. In curand, va fi semnat un ordin comun prin care se vor sterge datoriile unui prim pachet de societati agricole. In acest context, daca aplicarea acestei legi va fi urgentata, nivelul de atractivitate pentru aceste societati ar fi mult mai mare.
– Ce se va intampla insa cu societatile pentru care nu veti gasi cumparator?
– Desi au fost voci care s-au opus, singura masura pe care o avem la dispozitie in cazul societatilor care nu vor fi trecute in proprietate privata este restructurarea.
– Aceste IAS-uri vor fi divizate pe active, iar banii pe care ii vom incasa vor intra in contul datoriilor acumulate la bugetul de stat. In caz contrar, aceste societati ar fi intrat pe mana lichidatorilor.
– Cum catalogati activitatea de concesionare a terenurilor agricole?
– Daca la privatizare mai intampinam probleme, la concesionare insa, situatia este imbucuratoare. Astfel, am reusit sa verificam toate contractele incheiate in anul 2000. In urma inventarierii terenurilor, am constatat ca pentru o suprafata de peste 500.000 hectare au fost incheiate contracte nefavorabile statului. Peste 80% din contractele incheiate in perioada respectiva nu aveau clauzele corecte. Daca la unele contracte nu s-a trecut redeventa, pe alte contracte, in functie de interesul de moment, s-au trecut anumite clauze ce erau in favoarea partii contractuale. In prezent, mai avem de concesionat, pana la finalul acestui an, aproximativ 180.000 hectare de teren agricol.
– Si in ceea ce priveste redeventa?
– Datorita infiintarii Directiei de Urmarire Contracte, specializata pe doua servicii, respectiv urmarirea contractelor de concesionare si cel de urmarire a contractelor de privatizare, anul trecut, am incasat 703 miliarde lei, proportia de incasare fiind de 80%. Anul acesta, din redeventa, Agentia a incasat aproximativ 390 miliarde lei. Acest nivel de incasare a aparut si ca efect al rezilierii contractelor. Pana la acest moment, am reziliat, pentru neplata redeventei, circa 75 de contracte. Acest fapt i-a convins pe partenerii nostri ca, daca vor sa exploateze terenurile in continuare, trebuie sa achite statului redeventa. La nivelul anului 2000, cand suprafata agricola detinuta de ADS era de 1,7 milioane ha, nu s-au incasat decat 32 miliarde de lei, in 2001 s-au incasat 320 miliarde lei, iar in 2002, peste 700 miliarde. Insa, din cauza conditiilor meteorologice, am o retinere privind procentul de incasare a redeventei. Cu toate ca anul agricol a inceput bine, in prezent, din cauza secetei, eforturile financiare ale producatorilor sunt uriase.
– Initiativa de acordare gratuita a spatiilor zootehnice dezafectate a fost primita diferit de opinia publica. Care este stadiul acordarii acestei facilitati?
– In Consiliul de Administratie au fost aprobate peste 1.200 de cereri de acordare de spatii dezafectate. Pentru ca spatiile au un grad mare de uzura, ani intregi au ramas nefolosite. Scopul acestei masuri legislative a fost revigorarea zootehniei. Prin urmare, cei care vor beneficia de aceasta masura au obligatia de a intocmi un plan de investitii prin care sa demonstreze ca spatiul va fi utilizat. Pentru a primi un spatiu dezafectat, cel interesat trebuie sa aiba sub 40 de ani, pregatire in domeniul agricol si sa dovedeasca ca are experienta in domeniu. In plus, pana la sfarsitul acestui an, conform legislatiei in vigoare, pe baza solicitarilor din teritoriu, Agentia va incepe sa acorde si plantatiile vitipomicole abandonate.
– Subiectul Insula Mare a Brailei a captat atentia presei, si nu numai. Cum influenteaza actuala situatie a IMB incasarile Agentiei?
– Acest subiect are doua aspecte: unul privind activele ce apartin societatii IMB si cel de-al doilea legat de cele 56.000 ha de teren agricol. S-au tot facut speculatii potrivit carora IMB a ajuns in faliment din cauza societatii TCE 3 Brazi, care nu a achitat redeventa. Pana in 2002, a existat un contract de asociere in participatiune, din care statul nu a incasat nici un leu. In plus, in aceasta perioada au fost vandute si majoritatea activelor. De la IMB au disparut atat animalele din societate, cat si utilajele.
– Datoriile societatii se ridica la aceasta ora la aproape 1.000 miliarde de lei, motiv pentru care societatea este in proces de lichidare. In ceea ce priveste terenul agricol, in prezent, suntem in proces cu societatea TCE 3 Brazi pentru neplata unei parti de 35 miliarde de lei din redeventa aferenta anului trecut. Pe motiv ca seceta a afectat o mare parte din culturile de paioase, societatea TCE 3 Brazi a cerut Agentiei diminuarea redeventei. Pentru ca solicitarea nu a avut succes, TCE nu a achitat ADS cele 35 miliarde de lei. Din acest motiv am si reziliat contractul incheiat pentru exploatarea terenului agricol al IMB. Ca urmare, societatea TCE 3 Brazi a apelat la Justitie. In momentul in care Curtea de Arbitraj va lua o decizie, noi o vom respecta.
Have something to add? Share it in the comments.