Calendarul majorarii accizelor, stabilit de autoritatile de la Bucuresti cu cele de la Bruxelles, va da o lovitura grea buzunarelor consumatorilor romani, in special din cauza scumpirii consistente a benzinei si motorinei. Astfel, cel mai probabil de la 1 iulie, benzina cu plumb se va scumpi cu circa 2.000 lei/litru, cea fara plumb cu peste 600 lei, iar motorina cu circa 800 lei/litru. Aceste majorari vor da tonul scumpirilor in lant a tuturor produselor si serviciilor.
Cea mai consistenta crestere a accizei se va produce la benzina cu plumb, respectiv cu 66 euro/tona. Aceasta se traduce intr-un pret majorat cu circa 2.000 lei pe litrul de benzina cu plumb, pe care vor trebui sa-l suporte majoritatea soferilor romani care circula cu autoturisme neechipate cu motoare care sa corespunda standardelor europene antipoluare.
Scapati de masinile vechi
De altfel, majorarea mult mai consistenta a accizei la benzina cu plumb este motivata de necesitatea descurajarii utilizarii acestui tip de combustibil. In acelasi timp, acciza la benzina fara plumb se va majora cu 21,5 euro/tona, pretul unui litru urmand sa sara de la momentul aplicarii acestei masuri cu circa 640 lei/litru.
Nici posesorii de masini echipate cu motoare diesel nu vor scapa de scumpirea carburantului, cu circa 840 lei/litru. Aceasta dupa cresterea accizei la motorina cu 26 euro/tona. Nu vor scapa nici cei care folosesc gazul petrolier lichefiat (GPL) drept carburant auto, pentru care acciza va creste cu 13 euro/tona. Cursul utilizat la calcul este cel al euro cotat pentru finele lui iunie a.c. Data aplicarii graficului cresterii accizelor depinde de nivelul veniturilor bugetare, fiind posibil ca FMI sa solicite devansarea acestuia.
Premiere europene, introduse si la noi
Nu trebuiesc uitate nici "premierele" din acest an in materie de accize, care se vor aplica si la pacura utilizata pentru sistemele de termoficare, de 6 euro/tona , la electricitatea utilizata in scopuri comerciale, de 0,120 euro pe megawatt-ora, ca si la cea folosita in scopuri necomeciale, de 0,260 euro/tona. Romania s-a angajat, in negocierile privind capitolul zece de negociere cu UE – Impozitarea, sa elimine unele scutiri de accize si sa transpuna gradual prevederile Directivei 2003/96/CE. Printre altele, angajamentele includ eliminarea scutirii de la plata accizelor pentru pacura si gaz petrolier lichefiat pana la 31 decembrie 2006. Acestor prevederi li se adauga majorarea deja anuntata a accizelor la alcool, de 130 euro/hl, ceea ce va duce la scumpirea bauturilor alcoolice cu peste 40%.
Cum o veste proasta nu vine nicodata singura, este mai mult ca sigur ca nu vor fi scoase din accize cotele unice de utilizare a drumurilor publice, de 110 euro/tona de benzina si 125euro/tona de motorina, asa cum se vehicula recent. Includerea cotelor unice in accize s-a datorat caracteristicilor comune, respectiv exprimarea lor in sume fixe pe tona de carburanti si calcularea la momentul livrarii de catre producatori sau la momentul importului de catre importatori, potrivit Ministerului Finantelor. Aceeasi institutie ne-a mai informat ca tarifele de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania sunt stabilite in functie de tipul, masa vehiculului, durata de parcurs si de stationare in Romania si de incadrarea in clasa de emisii poluante (EURO). "In aceste conditii, acest tarif nu are legatura cu accizele care sunt stabilite in sume fixe pe tona de carburant si acestea nu pot fi diminuate", se mai arata in comunicatul Finantelor.
Acciza – taxa de lux sau de consumatie?
Ministrul pentru coordonarea activitatilor economice, Adriean Videanu, a declarat, la emisiunea "Nasul" ca acciza este "o taxa de consumatie, platita de cei care-si permit". Aceasta noua abordare a unei taxe considerata dintotdeauna de lux poate fi usor contrazisa, daca privim lista produselor accizabile, cuprinsa in Codul Fiscal. Astfel, pana la aceasta data au fost supuse accizarii urmatoarele produse:
– uleiuri minerale;
– produse din tutun;
– bere, vinuri; bauturi fermentate; alcool etilic;
– cafea (verde, prajita si solubila);
– blanuri naturale (cu execeptia celor de oaie, iepure sau capra);
– cristaluri;
– bijuterii din aur si platina;
– autoturisme;
– parfumuri;
– aparate video;
– combine audio;
– dublu radiocasetofoane;
– camere video;
– aparate foto;
– cuptoare cu microunde;
– aparate de aer conditionat;
– arme de vanatoare;
– iahturi si barci cu motor.
Have something to add? Share it in the comments.