Depozitele constituite de catre directorii de banci la institutiile pe care le conduc nu sunt garantate de stat, ne-au declarat surse din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de lege care modifica statutul de functionare a Fondului de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar (FGDB). De acelasi tratament vor avea parte si administratorii institutiilor de credit, cenzorii sau actionarii semnificativi, precum si rudele de gradul intai ale acestora.
Spalarea de bani, pe propriul risc
Actul normativ mentionat trece la index, de asemenea, si persoanele fizice sau juridice care au obtinut dobanzi preferentiale sau alte avantaje "care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit". Acestora li se adauga depozitele societatilor de asigurare, depozitele fondurilor de pensii, ale regiilor autonome, companiilor nationale, precum si depozitele "rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani". In acest context, persoanele care manifesta predilectie pentru aceasta activitate sunt obligate, practic, sa-si asume riscul de a nu-si mai putea recupera banii.
La presiunea UE si a Bancii Mondiale
Modificarea statutului FGDB a fost facuta, potrivit expunerii de motive, in vederea "armonizarii prevederilor existente cu legislatia Uniunii Europene (…) privind schemele de garantare a depozitelor". De asemenea, potrivit aceluiasi document, modificarea legislatiei privind garantarea depozitelor bancare reprezinta una dintre conditiile pentru acordarea transei a doua a acordului PSAL II incheiat cu Banca Mondiala.
Sunt incluse si cooperativele de credit
Noutatile aduse au in vedere, printre altele, includerea in schema de garantare a depozitelor bancare si a caselor centrale ale cooperativelor de credit (inclusiv cooperativele de credit afiliate acestora), "precum si a celorlalte institutii autorizate sa primeasca depozite de la persoane fizice si juridice". De asemenea, legea confera FGDB dreptul de a functiona ca lichidator al institutiilor de credit declarate in stare de faliment. In plus, prin noile prevederi, vor fi garantate si depozitele persoanelor juridice, in limita plafonului de 118,4 milioane lei, care este modificat semestrial in functie de evolutia ratei inflatiei.
Informatiile trebuie sa fie facute publice
Plata despagubirilor se va efectua doar dupa emiterea unei hotarari judecatoresti prin care institutia de credit in cauza este declarata in stare de faliment. Potrivit art. 17(2), Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare este obligat sa publice la sediul tuturor unitatilor teritoriale ale institutiilor de credit declarate in stare de faliment si in cel putin doua ziare de circulatie nationala informatii privind plata compensatiilor, perioada in cursul careia va avea loc plata compensatiilor, precum si institutiile de credit prin intermediul carora se vor plati aceste compensatii. De asemenea, vor fi facute publice si formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca deponentii pentru a primi despagubirile.
Cel mult 20.000 de euro
Potrivit noilor prevederi, plata compensatiilor trebuie facuta in cel mult doua luni de la declararea falimentului. Legea prevede, totusi, ca in situatii speciale Fondul de Garantare poate solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) o prelungire a termenului de plata. BNR poate acorda cel mult doua asemenea prelungiri, fiecare de maximum trei luni. In ceea ce priveste cuantumul sumelor care sunt garantate, acesta va creste progresiv si va trebui ca, de la 1 ianuarie 2007, sa fie similar cu acela din Uniunea Europeana, respectiv 20.000 de euro.
Have something to add? Share it in the comments.