Persoanele fizice care au de primit bani in urma regularizarii anuale a impozitului pe venit nu vor mai fi obligate sa depuna cereri de restituire a sumelor calculate. In plus, Fiscul va trebui sa restituie sumele astfel rezultate in termen de 60 zile de la data comunicarii deciziei de impunere, dupa depasirea acestuia contribuabilul avand dreptul sa solicite dobanzi la suma datorata.
Dispare cautiunea de 20%
Printre modificarile aduse in Parlament Codului de Procedura Fiscala se numara si abrogarea prevederii conform careia contestatiile depuse de companii in cazul procedurilor de executare silita erau conditionate de depunerea unei cautiuni. Cautiunea era de 20% din suma datorata.
De asemenea, este reglementata si durata maxima a inspectiei financiar-fiscale, ce va fi de cel mult sase luni in cazul marilor contribuabili sau al firmelor care au organizate sedii secundare si de maximum trei luni la celelalte societati, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In plus, contribuabilii vor putea achita jumatate din suma minima a amenzilor contraventionale stabilite prin control daca efectueaza plata in termen de 48 de ore de la incheierea procesului- verbal.
Evidenta speciala pentru contribuabilii inactivi
Amendamentele aduse actului normativ amintit au introdus procedura privind evidenta speciala a contribuabililor inactivi.
Astfel, cei care in decursul a 12 luni consecutive nu au depus declaratii fiscale si situatii financiare, nu au efectuat plati si nici nu au prezentat solicitari la organul fiscal vor fi considerati inactivi si vor fi trecuti in evidenta speciala. Pentru acestia nu vor fi emise notificari pentru nedepunerea declaratiilor si nici nu vor fi efectuate impuneri din oficiu. Legiuitorul a introdus si posibilitatea recuzarii functionarilor publici ai administratiei fiscale de catre contribuabili, in cazul conflictelor de interese. In acelasi timp, functionarii care se afla intr-o astfel de situatie sunt obligati sa se abtina de la exercitarea atributiilor.
De asemenea, actele administrative ce nu includ numele, prenumele si calitatea persoanei imputernicite a organului fiscal, semnatura acestuia, numele si prenumele sau denumirea contribuabilului sau obiectul actului administrativ vor fi lovite de nulitate.
Modificarile Codului de procedura fiscala vor putea fi realizate, ca si in cazul Codului Fiscal, doar prin lege, cu cel putin sase luni inainte de intrarea in vigoare a noilor prevederi. (Carmen Neacsu)
Have something to add? Share it in the comments.