Scrisoarea de intentie pentru noul acord de tip precautionary stand-by pe care Romania vrea sa-l parafeze cu Fondul Monetar International (FMI) pe doi ani va fi discutata, maine, de board-ul acestei institutii financiare internationale. Unul dintre angajamentele asumate de partea romana se refera la monitorizarea stricta a arieratelor marilor datornici, fiind stabilite obiective clare de reducere a acestora, pe trimestre. La aceasta se adauga si ?inghetarea? salariilor bugetarilor pana la sfarsitul acestui an.
Monitorizare egala la stat si la privati
Astfel, potrivit unor surse apropiate negocierilor cu FMI, s-a convenit ca nivelul arieratelor celor 426 de mari contribuabili, care au acumulat datorii bugetare de peste 1,7 miliarde de dolari, sa fie redus cu 1% pana la finele primului trimestru, cu 1,75% la finele trimestrului trei si cu 2% la finele anului. Pentru atingerea acestui obiectiv, oficialii Fondului au adus la cunostinta partii romane criterii de performanta foarte dure. Initial, dupa cum ne-au mai informat aceleasi surse, s-a mers pe ideea ca aceste datorii sa nu mai creasca pana la finele anului in curs. Reamintim ca FMI monitorizeaza, din iulie 2001, 72 de intreprinderi cu capital majoritar de stat, tot in scopul reducerii nivelului datoriilor. Astfel, la data de 31 martie 2004, in preturi comparabile s-a constatat o reducere a arieratelor totale a acestora fata de 31 decembrie 2003, in suma de 2.452,1 miliarde de lei.
Inflatie de 4% in 2006
Partea romana se arata optimista in ceea ce priveste rezultatul acestei sedinte, mai ales ca preconditiile noului acord au fost indeplinite. Este vorba de adoptarea pachetului de trei legi privind reforma in justitie, prevedere inclusa in acord la solicitarea expresa a membrilor Consiliului Director apartinand tarilor Uniunii Europene, si de aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli a intreprinderilor de stat cu datorii, aflate in monitorizare.
Revenind la capitolul intarirea administratiei fiscale, s-a convenit ca atat Garda Financiara, cat si Autoritatea Nationala a Vamilor sa revina in subordinea Ministerului Finantelor. Acest din urma obiectiv se va aplica practic de la 1 ianuarie 2004. Tot maine se va discuta si raportul privind perspectivele macroeconomice ale tarii noastre. Prima revizuire a acordului va avea loc la finele acestei luni, cand vor fi disponibile si primele niveluri ale indicatorilor macroeconomici din perioada ianuarie-iunie a.c. Noul acord prevede diminuarea ratei inflatiei la 9% in acest an (de la 14,1% in 2003), un nivel de 6% in 2005 si 4% in 2006. Pentru acest an se are in vedere un deficit de cont curent de 5,5% din PIB, precum si un deficit bugetar de 2,1 % din PIB.
Have something to add? Share it in the comments.