Comisariatele regionale, organizate ca unitati zonale cu competente teritoriale limitate, sunt conduse fiecare de catre un comisar-sef si un adjunct. Sectiile judetene vor fi conduse de comisari-sefi de sectie. Numarul total de posturi aprobat pentru GF este de 1.005, din care 120 de posturi sunt destinate aparatului Comisariatului general, structura centrala a GF. Comisarul general este secondat de trei comisari generali adjuncti, care coordoneaza, de regula, cate doua divizii.
Toti comisarii vor avea arma de foc
Pentru exercitarea controlului operativ si inopinat, comisarii GF vor prezenta ordinul de serviciu – care are caracter permanent si indica numele comisarului si competentele acestuia – precum si legitimatia de control si insigna. Pentru a-si face datoria cum trebuie, fiecare comisar GF va fi echipat cu cate o arma de foc cu munitie de razboi, telefon mobil, cu serviciile aferente. In ceea ce priveste mijloacele individuale de aparare, hotararea amintita da dreptul comisarilor sa foloseasca spray-uri paralizante cu portbutelie pentru centura (care vor intra in dotarea fiecarui comisar), dar si a electrosocurilor. Astfel, GF va avea pe inventar 500 bucati de electrosocuri de mari dimensiuni, la care se adauga alte 500 de bastoane cu aceeasi functie. Vestele si bastoanele reflectorizante pentru actiunile stradale vor face parte si ele din "recuzita" GF, ca de altfel si cele 300 de autoturisme pentru transportul comisarilor in operatiunile specifice de control. In perioada imediat urmatoare, GF va achizitiona cateva sute de autoturisme, dat fiind ca 211 de masini sunt fabricate in perioada 1989-1998 si indeplinesc conditiile de casare, urmand sa fie scoase din uz.
Fonduri consistente de stimulente
Legea da dreptul comisarilor GF la recompense financiare, al caror cuantum lunar nu poate depasi trei salarii de baza lunare brute pentru comisarii care contribuie direct la constituirea fondului de stimulente sau care au functii de conducere, coordonare si control al activitatii operative a GF. Celelalte categorii de personal din cadrul Garzii pot primi lunar cel mult doua salarii de baza brute, pe baza aprecierilor privind activitatea profesionala, modul de indeplinire a atributiilor de serviciu sau aportul direct la imbunatatirea activitatii compartimentelor sau sectoarelor de activitate in care lucreaza. Cota de 1% din veniturile incasate din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului ca urmare a activitatii GF si o proportie de 15% din sumele incasate pentru bugetul de stat (din amenzi si sume confiscate) reprezinta sursele de alimentare a fondului de stimulente. La acestea se adauga si 7% din valorificarea bunurilor rezultate din confiscari. Fondul de stimulente se constituie atat la nivelul comisariatelor regionale si cel al Comisariatului Capitalei, cat si la nivelul Comisariatului General al GF (din sumele provenite din activitatea proprie si distinct, din virarea unei cote de 10% de catre comisariatele regionale si cel al Bucurestiului). La nivelul ANC, fondul amintit se constituie din sumele provenite din valorificarea bunurilor intrate in proprietate privata a statului si din virarea unei cote stabilite prin ordin al ministrului delegat pentru control din fondul de stimulente.
Have something to add? Share it in the comments.