Agentia Domeniilor Statului va propune Parlamentului un proiect de act normativ ce va avea ca scop diminuarea perioadei in care beneficiarii de spatii zootehnice dezafectate pot avea dreptul sa le cumpere, a declarat Corneliu Popa, directorul ADS. "Potrivit legislatiei actuale, cei care au beneficiat de spatii gratuite le pot achizitiona dupa cinci ani. In functie de investitiile realizate in aceste spatii, intentionam sa reducem acest interval cu pana la trei ani. Pretul de achizitie va fi de 10% din valoarea contabila a fiecarui spatiu", a precizat seful ADS.
Au mai ramas de privatizat 12 IAS
Potrivit datelor oficiale, in prezent, in portofoliul agentiei au mai ramas de trecut in proprietate privata doar 12 foste IAS. "Din cele 739 de societati, 260 au fost privatizate, 23 sunt in derulare, 119 se afla in procedura de restructurare. Pentru 325 de IAS, judecatorul sindic va numi un lichidator, care va avea ca sarcina valorificarea activelor", a mai spus Popa. In plus, pentru a creste atractivitatea IAS, printr-un ordin al ministrului agriculturii, 22 de societati vor fi scutite de la plata datoriilor de peste 100 miliarde de lei catre creditorii bugetari. In urma privatizarii societatilor agricole, ADS a obtinut 1.350 miliarde de lei, cu circa 700 de milioane mai putin decat se estimase.
In schimb, ca urmare a introducerii obligativitatii de a achita un avans de 50% din valoarea redeventei aferente anului viitor, la sfarsitul lunii iunie, Agentia Domeniilor Statului a incasat peste 490 miliarde de lei. "Spre deosebire de anii anteriori, cand redeventa incasata a variat de la 4,10% in 2000, 43,35% in 2001 si 78,90% in 2002, anul acesta s-a depasit graficul cu 5,2 %", a declarat Corneliu Popa.
In contextul in care procesul de privatizare a societatilor agricole este aproape finalizat, activitatea de baza a ADS o va constitui concesionarea terenurilor. "In portofoliul agentiei a ramas de concesionat o suprafata totala de 102.000 ha. Intentionam ca pana la sfarsitul anului sa finalizam si concesionarea acestor terenuri agricole", a mai spus seful ADS. O prima masura in acest sens este renuntarea la arendarea terenurilor. "Pentru ca perioada pe care se incheie un contract este de 49 de ani, obligatiile partenerilor sunt mult mai clare. Din acest motiv, vom prefera contractele de concesionare fata de cele de arendare", a conchis oficialul ADS.
Have something to add? Share it in the comments.