Banca Nationala a Romaniei (BNR) va depune toate eforturile pentru atingerea tintei de inflatie de 9%, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, in cadrul Targului Finfair, organizat de FinMedia.
"Ne vom bate cu toate armele de care dispunem pentru ca tinta de inflatie pe 2004 sa fie atinsa. Cred ca e cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem", a afirmat Isarescu. In trecut, oficialul BNR a sustinut ca, pentru a realiza obiectivul de inflatie de 9%, ar putea fi "sacrificata cresterea economica". Pentru realizarea acestui obiectiv, guvernatorul a reafirmat capacitatea Bancii Nationale de a atrage de pe piata eventualele "excese de lichiditate".
Dobanzile actuale vor fi mentinute
Volumul importurilor efectuate in luna aprilie si perceptia bancherilor asupra inflatiei sunt noile argumente prezentate de guvernatorul Isarescu in favoarea mentinerii actualei dobanzi de interventie.
"Daca cifrele pe aprilie arata o deteriorare a deficitului de cont curent, vom amana decizia de scadere a dobanzilor, pentru ca nu vrem sa contribuim la stimularea cererii agregate", a explicat el. Autoritatile sunt ingrijorate in primul rand de cresterea foarte mare a importurilor si mai putin de dimensiunea deficitului de cont curent. Din datele preliminare reiese ca deficitul este acoperit din surse care nu determina o indatorare pe pietele externe.
Oficialul BNR a aratat ca importurile sunt expresia mascata a unui puseu inflationist, care va determina marirea deficitului extern, avand in vedere ca, in prezent, cursul de schimb valutar este relativ stabil.
In viitor, dobanzile vor scadea, dar diminuarea acestora trebuie "sa fie de durata, sa nu afecteze procesul de reducere a inflatiei, ci, dimpotriva, sa continue la acest proces – care e extrem de important pentru Romania – si sa nu duca la un spor nefericit al cererii agregate si la o deteriorare a conturilor externe", a afirmat Isarescu.
Potrivit calculelor guvernatorului, creditul neguvernamental va creste in acest an cu circa 25% fata de nivelul inregistrat in 2003.
Arieratele afecteaza activitatea bancara
Dezvoltarea sistemului bancar depinde de evolutia inregistrata in celelalte sectoare. "Sistemul bancar nu se poate dezvolta rupt de restul societatii. Intarzierile in restructurare, existenta intreprinderilor cu pierderi si a arieratelor constituie o povara cvasi-fiscala si inhiba dezvoltarea activitatii bancare", a mentionat Isarescu. Printre problemele punctate de guvernator se numara gradul de intermediere bancara foarte scazut, respectiv lipsa finantarilor acordate in agricultura.
Isarescu: Denominarea nu e o prioritate
Data la care va incepe sa circule leul greu depinde de cea la care va fi promulgat actul normativ ce va reglementa aceasta operatiune, a afirmat Isarescu, apreciind ca anul ar putea fi 2005.
"Am inteles ca proiectul referitor la denominarea leului este pe drumul cel bun si ca urmeaza sa fie aprobat in perioada urmatoare. Prioritatile legislative din prezent sunt legate de aderarea la comunitatea europeana", a spus el. Tari care au aderat la UE in 2004 vor adopta euro peste circa sase ani.
"Romania nu poate sa sara peste etape si in aceste conditii avem ani buni in care, daca nu taiem zerourile, ne vom chinui cu cifre foarte lungi, iar daca vom taia zerourile, societatea, sistemul bancar si BNR vor avea economii serioase. Deci nu e vorba de costuri", a afimat Isarescu. Amortizarea costurilor denominarii este de circa cinci ani, circulatia leului greu pentru o perioada mai scurta de timp nefiind justificata.
Have something to add? Share it in the comments.