Atentie! Terminator se intoarce. Si loveste din nou. Organele in drept trebuie sa intervina!
Sub pretextul disciplinarii financiare a firmelor care-si incarca cheltuielile pentru a plati impozite pe profit mai mici, Ministerul Finantelor vrea sa impoziteze la sange pe angajatii acestora, introducand in sfera de aplicare a impozitului pe venitul global (IVG) castigurile in natura ale acestora, obtinute in 2002. "Sunt multe firme care au case, masini pentru sotii, pentru soti, pentru copii, pentru nepoti, care sunt ale firmei. Costurile respective se regasesc in costurile firmei si vin in detrimentul impozitului pe care aceasta firma trebuie sa-l plateasca statului", a explicat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
Largirea sferei de impozitare cu castigurile in natura este stipulata prin normele de aplicare a Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit. Acestea nu au intrat inca in vigoare, urmand sa fie publicate in "Monitorul Oficial", dar asta nu inseamna ca aceste noi biruri nu vor fi aplicate. "Normele metodologice nu fac decat sa expliciteze o lege care deja exista, dar care nu avea norme de aplicare", spun surse autorizate din MFP.
In categoria veniturilor impozabile intra atat veniturile in bani, cat si echivalentul in lei al veniturilor in natura, care vor trebui cuprinse in declaratia IVG pe 2002, al carui termen de depunere expira pe 30 aprilie.
Normative de consum pentru firme
Astfel, vor fi impozitate bunurile primite gratuit sau la pret redus de la angajatori, precum si folosirea in scop personal a bunurilor si drepturilor aferente desfasurarii activitatii. Avantajele acordate includ folosinta in scop personal a vehiculelor, hrana, cazarea, personalul pentru munci casnice, reducerile de preturi sau de tarife in cazul cumpararii unor bunuri sau prestari de servicii pentru salariatii proprii, gratuitatile de bunuri si servicii, inclusiv sumele acordate pentru distractii sau recreere. "Nimeni nu este absurd, nimeni nu este impotriva unor astfel de cheltuieli normale pentru fiecare firma, dar ele trebuie bine dimensionate. Companiile trebuie sa aiba grija in momentul in care definesc ce tipuri de cheltuieli fac pentru salariati sau pentru management", a mai spus Tanasescu. El a precizat ca "toate aceste tipuri de cheltuieli, care sunt recunoscute in Europa, sunt recunoscute si in Romania".
Impozit pe proteza
Se considera ca avantaje in natura folosirea in scop personal a vehiculelor din patrimoniul afacerii, acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni, energie electrica, termica, abonamente radio si TV, de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartele telefonice, permise de calatorie pe mijloace de transport, bilete de tratament si odihna, cadouri primite cu diverse ocazii. Vor fi incluse in baza de impozitare si sumele re-prezentand contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor de intretinere, cazarea si masa acordate in unitati proprii hoteliere, contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica (cu exceptia celor obligatorii), serviciile medicale acordate angajatilor proprii, altele decat cele obligatorii, asistenta medicala, medicamente si proteze. Avantaje in bani sunt sumele primite pentru procurarea de bunuri si servicii, precum si cele acordate pentru distractii sau recreere.
Angajatorul stabileste ce declara salariatul
Avantajele in natura sunt evaluate la pretul pietei. In ceea ce priveste vehiculele, valoarea utilizarii este data de pretul de inchiriere, daca acesta apartine unei terte persoane. Daca vehiculul apartine firmei, avantajul se calculeaza aplicand lunar o cota de 1,7% asupra valorii evidentiate contabil. Valoarea chiriei este cea aferenta suprafetelor locative detinute de stat, iar cheltuielile de intretinere intra in calcul la valoarea lor efectiva. Evaluarea utilizarii vehiculelor in folosinta mixta care sunt utilizate in scop personal se face proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal, justificati prin foaia de drum. In cazul con-vorbirilor telefonice, angajatorul trebuie sa stabileasca partea corespunzatoare folosita in scop personal, care reprezinta avantaj impozabil. Practic, se stabileste limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare post telefonic, fiind considerat avantaj in natura tot ce depaseste aceasta limita. Dat fiind ca in normele metodologice nu sunt prevazute nivelurile minime ale convorbirilor telefonice sau ale kilometrilor parcursi cu autoturismul de la serviciu in scop personal, este greu de crezut ca masura va fi aplicata ca la carte.
Have something to add? Share it in the comments.