Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii da unda verde la importurile de grau fara taxe

Ilinca Teodoriu

Cu toate ca reprezentantii Ministerului Agriculturii au negat vehement, pana in ultima zi a anului trecut, ca intentioneaza sa elimine taxele vamale la importul de grau, in prezent, MAAP elaboreaza o serie de acte normative ce au ca scop anularea acestor taxe. In urma scandalului declansat recent de patronatele din industria de morarit si panificatie, ce au amenintat autoritatile cu majorarea pretului la paine, Ministerul Agriculturii a decis sa introduca o serie de masuri speciale, care vor avea ca efect declarat evitarea scumpirii acestui produs.

Astfel, MAAP a anuntat ca va retrage sprijinul financiar acordat pentru depozitarea graului si ca va scoate de la rezerva de stat 200.000 tone de grau. Cum scandalul patronatelor a creat cadrul necesar pentru a anunta eliminarea taxelor vamale la import, oficialii MAAP nu au pierdut timpul si au anuntat ca, intrucat cele doua masuri nu vor fi suficiente pentru asigurarea graului necesar industriei de panificatie, statul va renunta "pentru o anumita perioada de timp" la veniturile reprezentand taxele vamale la grau.

Angrosistii versus Petre Daea

Anuntul oficialilor MAAP nu este surprinzator, anul trecut, aceasta ipoteza fiind vehiculata in numeroase randuri de presedintele Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale (ANCRE), Ion Scurteli, care l-a acuzat pe secretarul de stat Petre Daea ca face un "joc dublu". In luna noiembrie, presedintele ANCRE sustinea ca oficialul MAAP declara, pe de o parte, ca recolta este mai mult decat suficienta si ca, pe de alta parte, intentioneaza sa elimine taxele vamale la importuri. La momentul respectiv, contactat de noi, Petre Daea a respins ferm ideea eliminarii taxelor. Numai ca, in prezent, optica si afirmatiile oficialului MAAP s-au schimbat radical. Recent, acesta ne-a declarat ca, intr-adevar, eliminarea taxelor reprezinta o solutie de evitare a crizei graului, pe care Ministerul Agriculturii o sprijina. "Desigur ca anularea taxelor nu va fi o masura permanenta, ci va avea o durata bine determinata. Mai mult ca sigur ca, daca va fi adoptata, importurile vor fi scutite de taxe pana la noua recolta", ne-a declarat oficialul ministerului.

Contradictii asupra calitatii graului

Potrivit patronatelor din industria de morarit si panificatie, scumpirea painii este generata de cresterea pretului materiei prime, a carburantilor si a energiei electrice. La acestea se adauga un alt motiv esential pentru deschiderea pietei catre importuri, respectiv calitatea necorespunzatoare a graului pentru panificatie.

Cu toate ca, pe parcursul anului trecut, reprezentantii patronatelor au atras atentia MAAP ca din cauza calitatii slabe a graului vor fi nevoiti sa recuga la importuri, acestia au negat in permanenta si chiar cu obstinenta acest lucru. Daca la sfarsitul campaniei de recoltare, secretarul de stat declara ca nu se pune problema unei crize a graului, productia de 4,3 milioane tone fiind satisfacatoare, in opinia sa, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, in prezent, Daea si-a schimbat complet punctul de vedere, declarandu-se in favoarea importurilor fara taxe.

Lovitura finala pentru producatori

Daca masura decisa de MAAP le va aduce importatorilor profituri de milioane de dolari, in schimb, pentru producatorii interni de grau, eliminarea taxelor vamale poate insemna inceputul falimentului. "Mai mult ca sigur va fi lovitura finala pentru producatori. Se va importa masiv la preturi mici, iar productia interna de grau va ramane in depozite. Ca urmare, agricultorii nu vor avea bani pentru continuarea ciclului de productie", ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele sindicatului Agrostar.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *