Convorbirile telefonice si calatoriile cu masinile de serviciu efectuate in interes personal sunt considerate venituri din salarii, respectiv "avantaje in natura" si, potrivit prevederilor noului Cod Fiscal, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2004, vor fi impozitate, s-a precizat in cadrul unui seminar organizat, ieri, de firma de consultanta KPMG Romania. Trebuie spus faptul ca fiecare societate comerciala are dreptul sa stabileasca numarul de minute de convorbiri telefonice pe care le acorda unui angajat si doar ce depaseste acest barem este considerat "avantaj in natura".
Drumul spre casa e "legal"
O alta problema care starneste, inca, nedumeriri este cea legata de masinile de serviciu. Potrivit lui Nicolae Done, Tax Partener KPMG Romania, drumul de la slujba spre casa si cel de acasa spre slujba pot fi considerate ca fiind "in interes de serviciu". Acesta sustine ca documentul contabil care sta la baza calcularii utilizarii masinii in afara serviciului il reprezinta foaia de parcurs, care poate fi asociata unei declaratii pe propria raspundere. "Pe foaia de parcurs trebuie sa apara numarul total al kilometrilor parcursi, precum si distanta care a fost efectuata in interes personal", a spus Done.
Impozit de 1 leu/mp, in extravilan
In mod oarecum surprinzator pentru sistemul autohton de biruri il reprezinta introducerea unui impozit simbolic de numai un leu pe metru patrat. Este vorba despre impozitul pe terenurile extravilane. "Introducerea acestui impozit, care este, in mod evident, mai mult simbolic, nu a avut rolul de a aduce bani la buget, ci doar de a stabili situatia terenurilor extravilane din punct de vedere al proprietatii", a declarat, in cadrul aceluiasi seminar, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), Maria Manolescu. Aceasta a mai spus ca saptamana viitoare vor fi publicate si normele de aplicare ale Codului Fiscal, astfel incat acesta sa poata intra in vigoare fara probleme de la 1 ianuarie.
Birurile primariilor, eliminate
In ciuda inadvertentelor existente si a unor paragrafe care lasa loc la interpretari, noul Cod Fiscal are si prevederi "liberale", in spiritul economiei de piata si in sprijinul agentilor economici. Astfel, Maria Manolescu a afirmat ca vor fi eliminate autorizatiile anuale impuse, pe banda rulanta, de autoritatile locale. "Primariile vor putea sa pretinda reautorizarea anuala a agentilor economici, dar aceste reautorizari se vor face fara taxe suplimentare", a spus oficialul MFP.
Fara tratamente discriminatorii
Facilitatile acordate diferitelor categorii de agenti economici vor fi eliminate, in conformitate cu prevederile si practicile din domeniu ale Uniunii Europene. "Codul Fiscal elimina tratamentele discriminatorii si se aliniaza cerintelor UE, asa cum au fost stabilite in cadrul capitolului de negociere "Impozitarea"", a mai spus Maria Manolescu. Potrivit acesteia, una dintre problemele autoritatilor fiscale, dar si a specialistilor societatilor comerciale o reprezinta legislatia stufoasa si neunitara din acest domeniu si, ca urmare, se impunea o reglementare unitara. In acest context, Codul Fiscal cuprinde 85% din taxele si impozitele care contribuie la formarea bugetului de stat. Au ramas "pe afara" doar contributia la asigurarile sociale si taxele vamale, care fac obiectul unor acte normative specifice.
Impozit pe culesul capsunelor
O categorie aparte de contribuabili o reprezinta persoanele care lucreaza in strainatate. Pentru ca, la un buget de austeritate, orice leu sau euro, dupa caz, are importanta sa, Codul Fiscal nu i-a uitat nici pe romanii care lucreaza in strainatate. Astfel, documentul mentionat prevede ca, daca o persoana lucreaza in strainatate mai putin de 183 de zile intr-un an fiscal, va fi obligata sa plateasca impozitul in Romania. O alta noutate o reprezinta introducerea in categoria "deduceri" a cotizatiilor platite de membrii de sindicat.
Have something to add? Share it in the comments.