Reducerea saraciei in randul tarilor in curs de dezvoltare depinde obligatoriu de o crestere economica durabila, potrivit unui raport al Bancii Mondiale dat publicitatii marti seara, cu zece zile inainte de summitul G8 consacrat in principal reducerii datoriilor tarilor sarace, informeaza AFP.
Raportul BM, realizat in colaborare cu oficialii francezi, germani si britanici, analizeaza evolutia cresterii economice in 14 tari din Africa, Asia, America Latina si Europa de Est in anii 1990.
"Atunci cand conducatorii G8 se vor reuni saptamana viitoare, acest studiu ar trebui sa ne incurajeze sa colaboram mai strans cu guvernantii tarilor in curs de dezvoltare pentru a-i ajuta sa asigure succesul economiilor lor si participarea cetatenilor la acest succes", a subliniat ministrul britanic al Dezvoltarii, Gareth Thomas, citat in comunicatul Bancii Mondiale.
Raportul Bancii Mondiale trage concluziile rezultate in urma evolutiei particulare a celor 14 tari studiate in anii 1990, dintre care cinci sunt tari africane. Astfel BM a descoperit ca, in medie, un nivel de crestere a PIB-ului pe cap de locuitor de un procent se traduce printr-o reducere de 1,7 procente a saraciei in aceste tari. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate in Vietnam, unde nivelul saraciei a fost redus la jumatate, de la 58 procente in 1993 la 29 procente in 2002. In schimb, in anii 1990, in tari ca Zambia, Indonezia si Romania, rata saraciei a crescut pe fondul unei cresteri economice slabe, spre zero.
La invitatia prim-ministrului britanic,Tony Blair, sefii celor sapte tari industrializate plus Rusia urmeaza sa se reuneasca in perioada 6-8 iulie la Gleneagles (Scotia) pentru a se intelege cu privire la modalitatile de ajutoare a tarilor in curs de dezvoltare, in special in legatura cu reducerea datoriilor tarilor din Africa. Summitul ar urma sa se concretizeze cu anularea in proportie de suta la suta a datoriilor tarilor sarace puternic indatorate catre institutiile internationale.
Have something to add? Share it in the comments.