Candidatii la alegerile locale, deopotriva primari si consilieri, au cheltuit in campania electorala pentru alegerile locale mai mult cu 42,8 miliarde de lei fata de nivelul declarat al veniturilor, potrivit unui raport dat publicitatii ieri de Curtea de Conturi a Romaniei (CCR). Astfel, pe ansamblu, candidatii au cheltuit 278,7 miliarde de lei, o parte din acesti bani fiind dati pe cele 11,58 milioane de afise electorale, cate au fost declarate de mandatarii financiari.
Venituri si cheltuieli zero in 32% din cazuri
Principala justificare a depasirii nivelului veniturilor o constituie, potrivit raportului CCR privind modul de respectare a legii de catre partidele politice in campania pentru locale, faptul ca "aceste cheltuieli angajate urmeaza a fi decontate din veniturile pe care partidele le vor realiza in perioada postelectorala". Aceasta situatie se regaseste la majoritatea partidelor politice. La capitolul incalcarea Legii 43/2003 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, CCR mentioneaza depasirea termenului de 15 zile pentru depunerea rapoartelor de venituri si cheltuieli electorale sau depunerea acestora de alte persoane decat cele care ar fi trebuit sa o faca, conform legii. La acestea se adauga nedepunerea la structurile CCR a rapoartelor sau declararea unui buget de zero lei, cu zero cheltuieli. Ultima situatie s-a intalnit la 7.168 de rapoarte inregistrate la CCR, ceea ce reprezinta 325 dintre acestea. La CCR au fost inregistrate, pe baza declaratiilor mandatarilor desemnati, donatii in valoare de 141,17 miliarde de lei. Cu 54,67 miliarde de lei primite drept donatii, PSD s-a situat pe primul loc in topul partidelor care au primit astfel de "ajutoare" in campanie, potrivit CCR.
Independentii, cei mai uituci
O consecinta a faptului ca nu toate partidele si aliantele politice, organizatiile minoritatilor nationale si candidatii independenti nu si-au desemnat mandatari financiari o constituie faptul ca, din totalul de 21.953 rapoarte inregistrate la CCR, peste 1.300 au fost depuse de alte persoane. Din cele 1.495 rapoarte de venituri si cheltuieli electorale ale candidatilor independenti, in numai 255 de cazuri acestea au fost depuse de catre mandatarii financiari, restul fiind remise direct de catre candidati. Raportul CCR remarca si faptul ca, din totalul de 4.147 de candidati independenti participanti la locale, in 63,9 % din cazuri nu s-au depus nici un fel de rapoarte. "In cele mai multe dintre cazuri", arata documentul CCR, in locul rapoartelor care trebuiau prezentate de mandatarii financiari, unii dintre participantii la alegerile locale au depus la CCR o simpla adresa, intocmita pe propria raspundere.
CCR isi exprima rezervele si asupra procedurii intalnite in unele cazuri in care, pentru candidatii desemnati castigatori din primul tur de scrutin au fost depuse rapoarte centralizatoare care au cumulat turul intai si doi de scrutin, pentru toti candidatii, dupa publicarea rezultatelor finale. Din cele 771 note de constatare a abaterilor si procese verbale intocmite pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale, 713 au vizat candidatii independenti, restul partidele si organizatiile apartinand minoritatilor nationale. In 27 de cazuri nu s-a reusit identificarea sediilor organizatiilor judetene ale unor partide, toate "de buzunar", care nu au depus rapoartele financiare. In aceste situatii s-au solicitat date de la birourile electorale judetene.
In iunie 2004, au candidat 381.267 persoane
Numarul total al candidatilor inscrisi la functiile de primari si consilieri locali a fost de 22.581, respectiv 381.267 persoane, porivit datelor preluate de la Birourile electorale judetene. Potrivit legii 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice, evidenta operatiunilor financiar- contabile din campania electorala trebuie tinuta de un mandatar financiar, calitate dobandita numai dupa inregistrarea oficiala la CCR si aducerea la cunostinta publica, prin intermediul presei. La CCR au fost inscrisi 964 de mandatari financiari, din care 24 coordonatori. Exista noua partide (necunoscute) care nu si-au desemnat mandatari financiari, la care se adauga noua organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.
Have something to add? Share it in the comments.