Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, a declarat, ieri, ca pentru cea de-a doua rectificare bugetara, ce va avea loc probabil in luna septembrie, va avea la dispozitie fonduri mai consistente decat cele 7.000 miliarde de lei deja acordate unor ministere. Sustinerea recalcularii pensiilor, acordarea subventiilor pentru agricultori, sistemul de sanatate si acordarea ajutoarelor sociale sunt domeniile catre care vor fi dirijate fondurile acordate in plus.
Scrisoare suplimentara de intentie
Oficialul Finantelor a mai informat ca, pana joi, va fi finalizata scrisoarea suplimentara de intentie la acordul deja parafat cu Fondul Monetar International (FMI), document care va fi discutat de conducerea institutiei in toamna acestui an. Printre subiectele care vor fi incluse in scrisoarea de intentie se numara datele privind bugetul de stat de anul viitor si modificarea Codului Fiscal. "Discutiile cu echipa FMI se vor finaliza probabil joi, dupa ce se va lucra azi (n.r. – luni), maine si poimaine, zi si noapte", a afirmat, intr-o conferinta de presa, Mihai Tanasescu. Astfel, deficitul bugetar de anul viitor va fi redus sub nivelul din acest an, de 2,1% din PIB, fara sa precizeze nivelul. Conform memorandumului economic pentru acordul cu FMI, deficitul va fi de 2% din PIB.
Aceasta va fi ultima misiune a FMI in Romania in acest an, iar urmatoarea runda de discutii cu reprezentantii Fondului va avea loc pana in februarie 2005, dupa formarea viitorului Guvern, dupa alegerile din noiembrie. Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Neven Mates, si-a incheiat mandatul si va fi inlocuit cu belgianul Emanuel van der Mennsbrugghe.
Acordul stand-by prevede reducerea inflatiei la 9%, in decembrie a.c. fata de sfarsitul lui 2003, si diminuarea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB la 5,5%.
Inflatia si arieratele, in scadere
La finele anului, potrivit lui Tanasescu, rata inflatiei va cobori la 8-9%, fata de 14,1% la finele anului precedent. "Inflatia a scazut fata de nivelul de 0,6% din iunie si este in marja pentru atingerea obiectivului de 8-9% decembrie la decembrie". Acest indicator urmeaza sa scada la 6% anul viitor si la 4% in 2006. Ministrul finantelor a mentionat ca deficitul bugetar va trebui mentinut cat mai redus, pentru a preveni o spirala inflationista, in conditiile in care este posibila o "supraincalzire" a economiei. Obiectivul de crestere economica prevazut pentru acest an, de 5,5%, va fi revizuit in crestere, avand in vedere o recolta agricola buna. Arieratele din economie au scazut, in prima jumatate a anului, cu 0,8% din PIB, datorita colectarii mai bune a veniturilor si a intaririi disciplinei financiare. Potrivit FMI, nivelul arieratelor reprezenta, in iunie 2003, 39,7% din PIB. Tanasescu spune ca arieratele vor fi micsorate cu inca 0,5% din PIB pana in decembrie. Datoriile bugetare reprezinta circa 4% din PIB, restul fiind datorii intre companii. Ordonanta privind modificarea Codului Fiscal va fi prezentata Executivului in cursul acestei luni. Pe marginea neimpozitarii profitului reinvestit se mai poarta inca negocieri, a mai informat ministrul finantelor, dat fiind ca reprezentantii FMI si ai UE au unele "restrictii" fata de aceasta propunere. "Incercam sa ii convingem ca o economie ca a Romaniei ar avea nevoie de o astfel de masura, pentru o perioada scurta, de doi ani, ar crea avantaje pentru IMM-uri", a afirmat Tanasescu. El a mai declarat ca salariul minim va creste "semnificativ" in 2004.
BNR va reduce dobanda de interventie
Tanasescu a declarat ieri ca se asteapta ca bancile sa reduca in continuare dobanzile la credite si ca "politica prudenta" manifestata de acestea are la baza "obisnuinta din anii anteriori". Ministrul anticipeaza o reducere graduala a dobanzilor, care sa nu permita "inflamarea" creditului, aflat deja la un nivel mare, si sa nu puna in pericol tinta de dezinflatie – politica de baza in acest an. Surse din mediul financiar ne-au declarat ca BNR va reduce, in circa doua saptamani, dobanda de interventie cu inca 0,75%.
Tanasescu a mai declarat ieri ca este posibil sa se renunte la emiterea de obligatiuni externe programate pentru acest an, data fiind nevoia scazuta de finantare externa dupa incasarea veniturilor din privatizari si de la institutii financiare internationale. Astfel, cele 222 milioane dolari de la BERD si IFC, pentru pachetul de 25% plus doua actiuni pentru BCR, au fost utilizate pentru refinantarea datoriei publice. Cele 669 milioane de euro pe care OMV s-a angajat sa le plateasca pentru 33,34% din actiunile Petrom ar putea intra in conturile statului la inceputul lui 2005. In plus, Romania va primi in perioada urmatoare circa 100 milioane dolari de la BM pentru Programul PAL.
Tanasescu a mai informat ca nu este de acord cu conversia in actiuni a datoriilor RAFO Onesti si ca instanta se va pronunta in acest caz in luna septembrie.
Have something to add? Share it in the comments.