"Cresterea de pret este o certitudine", ne-a declarat Mihai Visan, director in patronatul Asociatiei Romane a Carnii. Oficialul ARC a amintit ca, de la inceputul anului, pretul carnii de porc s-a scumpit in proportii considerabile, situatie care va continua daca nu se adopta masuri urgente. "Crescatorii de pasari vor contabiliza pierderi mai mari", sustine Ilie Van, presedintele asociatiei de profil din Romania. El ne-a mai declarat ca este posibila scumpirea carnii de pui, cu procente cuprinse intre 2 si 3%, peste maximum trei luni. In schimb, producatorii de zahar ne-au asigurat ca nu se pune problema, cel putin pana la urmatoarea recolta, ca pretul unui kilogram de zahar sa se majoreze, dupa cum ne-a declarat Vasile Zichil, seful patronatului de profil. Nu acelasi lucru se poate spune despre mezeluri, care se vor scumpi, la poarta fabricii, cu 2-3%. Si tarifele pentru transportul international de calatori se vor majora, in medie cu 2%. "Tarifele nu sunt determinate doar de pretul carburantului, sunt foarte multi factori, printre care cei mai importanti sunt piata si concurenta", declara Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Carausilor Particulari din Romania. El spune ca este posibila atat o crestere a tarifelor cu 2% sau o diminuare a profitului transportatorilor. "Avand in vedere ca intram in campania de culegere a strugurilor, cresterea preturilor combustibililor este posibil sa se reflecte si asupra produsului finit", ne-a declarat directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe. (C. Neacsu)
Have something to add? Share it in the comments.