Stiri si noutati

Regia Nationala a Padurilor se implica in salubrizarea lizierelor

Ilinca Teodoriu

Cu scopul de a atrage atentia opiniei publice asupra problemelor de mediu cu care se confrunta tara noastra, Regia Nationala a Padurilor (RNP) a demarat o ampla actiune de salubrizare a fondului forestier. La initiativa RNP, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost colectate din padurile publice, ambalajele din material de plastic si cutiile de aluminiu, lasate la voia intamplarii de turistii amatori de gratare si petreceri "la iarba verde". "La actiunea de salubrizare a lizierelor au participat 38 de directii silvice si aproximativ 7.360 de angajati ai regiei, care au colectat deseurile de pe aproximativ 350 de trasee", a declarat conducerea Regiei Padurilor, prezenta la o actiune de salubrizare in padurile aferente Ocolului Silvic Racari, din judetul Dambovita. Deseurile de plastic, colectate de angajatii Regiei, au fost preluate de societatile de salubritate si au fost transportate la depozite de materiale refolosibile. Ulterior, aceste deseuri vor fi directionate spre fabricile reciclatoare. "Desi personalul silvic nu este obligat sa faca curat in paduri, in padurile publice se strang zilnic gunoaiele. Prin aceasta manifestare am incercat sa fim un exemplu pentru toti cei care trec cu miile pe strazi si contribuie la distrugerea mediului. Speram ca lumea civilizata sa ne urmeze exemplul", au mai declarat "sefii" Regiei Nationale a Padurilor.

RNP urmeaza Programul "Romania Curata"

Potrivit oficialilor RNP, aceste manifestari fac parte din actiunile cuprinse in cadrul Programului National "Romania Curata", demarat de Ministerul Mediului. "Prin intermediul acestui program, toate ministerele au elaborat si demarat programe specifice, cu scopul de a conserva mediul inconjurator. Astfel, la nivel national, s-au demarat atat actiuni de salubrizare a lizierelor si a cursurilor de apa, dar si a zonelor preorasenesti sau a litoralului. In cele 42 de judete, la aceste manifestari au participat reprezentanti ai directiilor silvice, ai Agentiei Sanitar-Veterinare, precum si cei ai directiilor judetene de agricultura si Garzii de Mediu", au precizat oficialii RNP. Astfel, programul "Romania Curata" isi propune ca toate fortele din diversele medii sociale si politice sa coopereze pentru initierea si implementarea unor proiecte concrete menite a oferi populatiei un mediu mai curat. Actiunea demarata de catre Regia Nationala a Padurilor s-a bucurat de succes, la nivel national participand aproximativ 40.000 de oameni.

Tinerii, interesati de conservarea padurilor

Astfel, actiunea organizata de Regia Padurilor urmeaza obiectivele programului "Romania Curata", ce-si propune atat asigurarea protectiei si conservarii mediului natural, cat si a mediului construit in concordanta cu cerintele dezvoltarii durabile. Programul vizeaza si asigurarea unui management durabil al deseurilor, dar si cresterea nivelului de educatie si constientizare a populatiei in spiritul protectiei mediului. In acest sens, grupurile-tinta carora se adreseaza "Romania Curata" sunt, pe langa autoritatile centrale si locale, producatorii de energie si servicii, asociatii patronale, organizatii sindicale, ONG-uri, cercetatorii si studentii, elevii si cadrele didactice. Pentru a starni interesul tinerilor pentru conservarea mediului inconjurator, prin intermediul acestui program au fost create programe educationale atat pentru copiii din gradinite si scoli, dar si pentru tinerii din licee si facultati. Acest obiectiv nu pare insa greu de atins, in special in contextul in care la actiunea de salubrizare, organizata de Regia Padurilor, si-au manifestat interesul de a participa mai multe cluburi scolare de mediu. "Atat in prezent, dar in special in perioada urmatoare cand se vor deschide scolile, vom colabora cu scolile si grupurile pasionate de ecologie. In acest sens, intentionam sa implicam Directiile Judetene Scolare in proiecte din ce in ce mai intersante, astfel incat tinerii sa cunoasca importanta conservarii mediului", au precizat reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor.

Plan de actiuni pentru sectorul forestier

In vederea realizarii obiectivelor programului "Romania Curata", Regia Nationala a Padurilor a elaborat un plan de actiuni si masuri specifice sectorului forestier. Astfel, potrivit acestui plan, in vederea mentinerii si imbunatatirii starii padurilor publice, pana in 2007, se va moderniza sistemul de monitorizare a fondului forestier. Tot cu scopul mentinerii sanatatii padurilor, in perioada imediat urmatoare va fi intensificata paza, astfel incat taierile ilegale de vegetatie forestiera sa fie stopate. In plus, se are in vedere si mentinerea starii de igiena a padurilor, in padurile de agrement si in cele limitrofe cailor de circulatie, dar si a obiectivelor turistice. In ceea ce priveste reconstructia ecologica, potrivit planului RNP, pana la finalului anului 2005, terenurile degradate si preluate in fondul forestier vor fi impadurite integral. In acelasi scop, incepand din acest an si pana la sfarsitul anului 2007, vor fi realizate perdele forestiere de protectie a drumurilor, cailor ferate si a terenurilor agricole expuse eroziunii.

Zonele calamitate vor fi reconstruite

Planul Regiei Padurilor prevede ca, pana in 2007, gradul de accesibilitate a fondului forestier sa creasca, metoda aleasa in acest sens fiind construirea de drumuri forestiere din fonduri extrabugetare, in contrapartida cu masa lemnoasa. Tot pana in 2007, conducerea RNP isi propune sa finalizeze lucrarile de reconstructie a zonelor afectate de calamitatile naturale. Pentru lucrarile de corectare a torentilor in vederea apararii drumurilor forestiere, RNP va utiliza atat fonduri bugetare, cat si credite externe. In plus, pentru a creste aportul Regiei la dezvoltarea urbana, rurala si sociala, in pepinierele silvice existente se vor infiinta sectii noi destinate producerii de material ornamental necesar spatiilor verzi din intravilanul localitatilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *