Stiri si noutati

Romania, codasa in Europa la consumul de peste

Ilinca Teodoriu

Cu toate ca potentialul piscicol al tarii noastre este suficient de mare pentru a asigura consumul intern, Romania isi pastreaza pozitia de stat importator si la capitolul peste. Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, numai in prima jumatate a acestui an, importurile de peste si fructe de mare au depasit 27.000 de tone, valoarea totala a acestora fiind de peste 14 milioane de dolari.

Pestele congelat, pe primul loc

Daca pentru pesti vii agentii economici nu au gasit cerere decat pentru 44 de tone, la capitolul peste congelat, situatia este complet diferita, pana la finalul lunii iunie intrand in tara circa 23.400 de tone, in valoare de aproximativ 12 milioane de dolari. Potrivit MAPAM, principalele tari exportatoare de peste congelat sunt Irlanda, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Olanda si Polonia. Pe locul al doilea in topul importurilor se gasesc fileurile si carnea de peste, proaspete, refrigerate sau congelate, produse din care agentii economici au adus in tara peste 717 tone. Agentii economici au platit pentru aceste marfuri aduse din Argentina, Islanda, Norvegia si Spania peste 1,2 milioane de dolari. O alta categorie de produse pentru care in Romania exista piata o constituie pestele proaspat. Din acest motiv, pana in iunie s-au importat din Bulgaria, Polonia, Anglia si Irlanda aproximativ 429 tone de astfel de peste.

Crustacee si moluste din Oman si Ucraina

Daca in urma cu cativa ani crustaceele si molustele reprezentau o curiozitate, in prezent, cererea de astfel de produse a inceput sa creasca si pe piata autohtona. Dovada in acest sens sunt importurile de astfel de specii. Astfel, potrivit statisticilor MAPAM, in prima jumatate a anului, Romania a importat din Spania, Norvegia si Oman aproximativ 30 tone de crustacee atat in stare proaspata sau refrigerata, cat si congelate, sarate sau in saramura. Tot in acelasi interval, in Romania au intrat peste 144 tone de moluste separate de cochilie, in valoare de aproximativ 340.000 de dolari. Principalele tari exportatoare de moluste sunt, potrivit MAPAM, Basarabia, Italia si Ucraina.

Datele MAPAM, contestate

Patronatele contesta insa datele prezentate de catre autoritati, sustinand ca planeaza indoieli asupra veridicitatii informatiilor MAPAM. "Nu sunt atat de sigur de acuratetea datelor prezentate de Ministerul Agriculturii. Situatia este total inexacta. Este imposibil sa importam peste proaspat din Irlanda sau din Anglia", ne-a declarat Nicolae Dimulescu, presedintele patronatului Rompescaria. Potrivit acestuia, in Romania, consumul de peste este foarte redus compartiv cu statele UE. "La noi, consumul anual se situeaza intre 2 si 2,6 kilograme de peste pe cap de locuitor. In schimb, media pe glob este de 12 kilograme, iar in UE, consumul anual ajunge la aproximativ 30 kilograme", a precizat Nicolae Dimulescu. In acest context, in opinia presedintelui Rompescaria, cantitatile de peste importate anul acesta nu sunt foarte mari. "Pe langa faptul ca importurile sunt destul de mici, mare parte din aceste cantitati tranziteaza doar tara noastra. Consumul de peste ar trebui incurajat, chiar daca singurul motiv ar fi integrarea Romaniei in UE", a conchis Nicolae Dimulescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *