“”>Romania va contribui de anul viitor la bugetul Uniunii Europene /UE/, ca stat membru, cu circa un miliard de euro, dar va fi, cel putin in primii trei ani dupa aderare, primitor net de fonduri, a declarat pentru Rompres Raluca Zamfirescu, director general pentru relatii bugetare cu UE in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
‘Noi speram ca si in anii urmatori fondurile primite de la UE sa depaseasca contributia la bugetul comunitar’, a spus reprezentanta ANAF.
Conform acordului final la care s-a ajuns, bugetul comunitar reprezinta in urmatorii sapte ani 865 miliarde euro, respectiv circa un procent din Produsul National Brut (PNB) comunitar (asa-numita perspectiva financiara 2007-2013). Pentru 2007, bugetul comunitar insumeaza 128 miliarde euro, din care Romaniei ii vor reveni trei miliarde euro, in diverse fonduri, dar depinzand foarte mult de capacitatea de absorbtie pentru fondurile respective, a precizat Raluca Zamfirescu.
In perioada 2007-2013, Romania are la dispozitie 30 de miliarde euro de la UE, de care poate beneficia, dar exista o serie de conditii care trebuie indeplinite. Acestea tin de capacitatea autoritatilor de a stimula asimilarea acestor fonduri, iar pe de alta parte tin de procedurile comunitare si de faptul ca in fiecare an, desi s-a aprobat perspectiva financiara pe sapte ani, se desfasoara negocieri pentru bugetul anului respectiv.
Din 2007, Romania va primi pentru inca 2-3 ani fondurile de preaderare – PHARE, ISPA si SAPARD – si, in plus, fondurile post-aderare, care sunt fondurile structurale si de coeziune si fondurile pentru agricultura.
‘Ministerul Finantelor Publice (MFP) calculeaza balanta financiara neta, care pune in comparatie ceea ce primim si ceea ce platim si pe care MFP o va actualiza in permanenta ca sa ne asiguram ca suntem primitor net de fonduri. Din calculele noastre de pana acum, nu avem nicio sansa sa nu fim’, a mai spus Raluca Zamfirescu.
“
Have something to add? Share it in the comments.