Stiri si noutati

Statul va garanta creditele obtinute de IMM printr-un fond special

Marius Guta

Creditele obtinute de catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM) de la bancile comerciale sau alte institutii de finantare vor fi garantate de stat. Aceasta garantie va fi acordata prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Potrivit statutului, care urmeaza sa fie aprobat printr-o hotarare de Guvern, FNGCIMM poate desfasura si alte activitati, printre care consultanta pentru afaceri si management.

Pentru productie si servicii

Practic, fondul acorda garantii bancilor si celorlalte institutii specializate in finantarea activitatilor societatilor comerciale pentru creditele sau angajamentele asumate de IMM. Acestea pot fi in lei sau valuta, pe termen scurt, mediu sau lung, destinate finantarii unor proiecte de investitii sau finantarii ciclului de productie. Potrivit expunerii de motive care insoteste proiectul de hotarare de Guvern, "beneficiaza de aceste prevederi persoanele fizice sau juridice romane cu capital privat, care nu detin garantii suficiente si desfasoara activitati in domeniul productiei sau serviciilor".

Actiuni nominale de un milion de lei

Conform documentului mentionat, FNGCIMM este constituit ca societate pe actiuni, capitalul social fiind de 294 miliarde lei. Acesta este impartit in 294.000 de actiuni indivizibile, fiecare avand o valoare nominala de un milion de lei. Deocamdata, acestea apartin in totalitate statului roman, dar legea permite instrainarea lor. De asemenea, actiunile fondului pot fi tranzactionate pe pietele bursiere interne sau externe sau pot fi negociate pe o alta piata organizata de valori mobiliare. Capitalul social al fondului nu poate fi majorat decat printr-o emisiune de actiuni sau de obligatiuni convertibile in actiuni.

Dividende drept beneficiu

Potrivit art. 8 (2) din actul normativ mentionat, actiunile sunt purtatoare de dividende, care se distribuie actionarului. Calitatea de actionar unic da dreptul statului, reprezentat in cadrul fondului de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, "de a beneficia de toate drepturile si de a executa toate obligatiile". Actiunile care vor fi emise pentru majorarea capitalului nu pot avea valoarea nominala mai mica decat cea initiala "si vor putea fi transmise persoanelor fizice si juridice din tara si din strainatate".

Descarcare de gestiune

Una dintre prevederile cele mai interesante este aceea potrivit careia fondul nu acorda garantii "pentru nici un fel de instrumente financiare contractate de membrii Consiliului de Administratie (CA)". In plus, legea impune ca, inainte de preluarea functiei, membrii CA sa depuna o garantie. Aceasta nu poate fi mai mica decat "dublul remuneratiei lunare cuvenite acestora". Garantia nu va putea fi restituita decat dupa aprobarea ultimului exercitiu financiar "si dupa ce administratorul a primit descarcare de gestiune".

Supraveghere financiara externa

Supravegherea gestiunii Consiliului de Administratie se realizeaza de catre Comisia de cenzori, numita de catre Agentia Nationala pentru IMM. Mult prea desele fraude comise de catre functionarii care administreaza fonduri publice a determinat autoritatile sa impuna conditii mai dure in ceea ce priveste supravegherea financiara. Astfel, cenzorii sunt obligati sa verifice daca situatiile financiare anuale corespund cu registrele si daca evaluarea patrimoniului s-a facut corect.

In plus, cenzorii sunt obligati sa faca inspectii lunare "pe nepusa masa" pentru a verifica existenta titlurilor sau valorilor care au fost primite in gaj, cautiune sau depozit.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *