Productia totala de peste a Romaniei, in 2004, realizata in amenajari piscicole, lacuri de acumulare, Dunare si Marea Neagra a scazut de zece ori fata de anul 1991. Daca acum 14 ani se pescuiau aproximativ 125.000 tone de peste, anul trecut, productia totala a fost de circa 12.400 de tone. Specialistii considera aceasta situatie drept dezastruoasa. Potrivit acestora, criza pisciculturii a fost generata de dezinteresul institutiilor din domeniu in privinta amenajarilor piscicole, dar si de furturile masive de peste, ce dureaza de mai bine de 15 ani. Numai anul trecut, productia interna a scazut de trei ori fata de 2003. "Anul trecut, din productia totala de peste, 8.000 tone au provenit din acvacultura, 2.600 tone din productia interna (Dunare, Delta Dunarii, rauri, balti) si 1.800 tone din Marea Neagra. In 2003, productia totala de peste a Romaniei a fost de circa 19.000 tone, din care 9.000 tone din acvacultura, peste 8.400 tone din productia interna si aproximativ 1.600 tone din Marea Neagra", ne-a declarat presedintele patronatului Rompescaria, Nicolae Dimulescu.
Productie zero de peste oceanic
Daca in anul 1988 flota de pescuit aducea circa 180.000 tone de peste oceanic, in prezent, s-a ajuns la zero. "Acum 17 ani, din acvacultura si pescuit intern am avut o productie de 73.300 tone. Din Marea Neagra s-au pescuit circa 16.000 tone de peste", a precizat seful Rompescaria.
Alti specialisti din domeniu spun ca au ajuns societati cu sedii in Bucuresti sa isi desfasoare activitatea pe Dunare. "Toate aceste scaderi semnificative de produtie sunt din cauza sistemului de concesionare, care nu tine cont de comunitatile locale de pescari, de necesitatea ca ei sa fie luati ca si coparteneri in actul de management responsabil cu resursele piscicole", a spus Nicolae Dimulescu. El a adaugat ca pescarii au ajuns la statutul de angajati cu uneltele lor.
Nu producem caviar din acvacultura
Surse din domeniu au precizat ca pana in acest moment nu s-a produs nici un kilogram de caviar din acvacultura. "Mai trebuie sa treaca cativa ani pana cand se va realiza acest lucru. In Franta, productia medie de caviar din acvacultura este de circa 6 tone, iar in Italia, de 3,5 tone", au precizat sursele citate. Potrivit acestora, pretul unui kilogram de caviar pe piata romaneasca variaza intre 22 si 30 milioane de lei. "In Franta, un kilogram de caviar ajunge pana la 2.000 euro", au adaugat specialistii.
Importam sprot din Bulgaria
Anul trecut, Romania a importat peste 57.000 tone de peste din Norvegia, Irlanda, Islanda, Statele Unite ale Americii, Bulgaria si Polonia. Importurile de peste congelat au fost de aproximativ 53.000 tone, in valoare de circa 38 milioane de dolari. "De la bulgari am importat sprot de Marea Neagra, iar de la polonezi, hering", a mentionat Nicolae Dimulescu. Pe langa peste congelat, de pe pietele externe au fost aduse in tara circa 4.000 de tone de fileuri de peste, cod, merlucius si fructe de mare. In privinta exporturilor, in 2004, am livrat 28,5 tone de peste proaspat sau refrigerat. "Malta a cumparat din Romania, in 2004, 2 tone de peste proaspat, iar Gruzia, 16 tone", a mai spus presedintele Rompescaria.
Lostrita, afectata de inundatii
Inundatiile din Moldova afecteaza grav resursele acvatice precum crapul, carasul, stiuca, dar si lostrita. "Speciile de pesti din raurile Bistrita, Siret, Prut, Bahlui si Jijia sunt in pericol de disparitie. In ultimii ani, stocurile de caracuda, vaduvita si lin au scazut in apele naturale aproape total. In ultima perioada, in Delta Dunarii au reaparut vaduvita si pestele lin", au mai declarat specialistii. In 2004, pescarii ucraineni au prins opt puieti de lostrita.
Crescatorii de peste pot primi cate 500.000 de euro prin SAPARD
Persoanele care vor sa investeasca in cresterea pestilor au posibilitatea de a accesa fonduri SAPARD care sunt derulate printr-un nou program, se arata intr-un comunicat al Agentiei SAPARD. Pentru incurajarea acvaculturii, Comisia Europeana a aprobat majorarea valorii maxime eligibile a unui proiect in acest domeniu de la 200.000 euro la 500.000 euro. Pentru a obtine fonduri in scopul construirii si reabilitarii bazinelor piscicole, construirii de canale si imprejmuiri, pentru purificarea apelor, precum si pentru a cumpara barci si material biologic, beneficiarul va trebui sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si datoriile in mod regulat si sa genereze un profit net de minimum 5%. Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului. (C. Botezatu)
Have something to add? Share it in the comments.