Stiri si noutati

TVA se va diminua la 9% pentru alimentele de baza si unele servicii

Carmen Neacsu

Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea reducerii la 9%, de la 1 ianuarie 2004, a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru anumite produse si servicii, printre care se numara alimentele de baza si furnizarea energiei electrice si termice.

TVA redusa, in functie de veniturile bugetare

Mihai Hura, director general adjunct in Ministerul Finantelor, a declarat ieri, in cadrul conferintei "Dezvoltare imobiliara, constructii si operare", organizata de FinMedia, ca printre bunurile care vor beneficia de cota redusa de TVA se numara medicamentele, produsele alimentare de baza – laptele, painea, zaharul, uleiul, carnea si orezul. Totusi, exista si o restrictie care ar putea pune bete in roate adoptarii masurii de reducere a TVA la toate aceste produse, si anume veniturile bugetare. "Aceasta masura va fi aplicata in functie de capacitatea bugetului de stat de a suporta adoptarea unor asemenea reglementari. De asemenea, studiem posibilitatea reducerii TVA pentru o serie de servicii, cum ar fi furnizarea energiei electrice si termice", a declarat oficialul Finantelor.

Cota micsorata de TVA pentru locuintele sociale

Mihai Hura a mai spus ca si constructia de locuinte sociale va beneficia de diminuarea Taxei pe Valoarea Adaugata. "Trebuie insa sa stabilim foarte clar ce inseamna termenul de constructie sociala. Totodata, si activitatea de consolidare a locuintelor vulnerabile la seism ar putea beneficia de aceasta prevedere", a mentionat Hura Mihai. Produsele pentru care se va aplica o cota redusa de TVA vor fi selectate in perioada urmatoare, cand va fi elaborat proiectul bugetului de stat pentru 2004. Romania a obtinut o serie de derogari in materie de TVA in cadrul negocierilor de aderare la UE, precum posibilitatea scutirii de TVA a transportului international de pasageri si introducerea, incepand de anul viitor, a unor cote reduse de TVA pentru anumite produse si servicii. De asemenea, pragul pentru intreprinderile platitoare de TVA va fi stabilit la 35.000 de euro, fata de 5.000 de euro in statele membre UE. In prezent, sunt obligate sa plateasca TVA firmele autohtone cu venituri anuale de peste 50.000 euro. In Cehia, produsele alimentare sunt impozitate cu TVA de 5%, fata de o cota standard de 21%, iar in Ungaria cota este redusa de la 25% la 12%.

Accizele la vin scad de la 1 iulie

Ramanand la capitolul negocieri cu UE, trebuie sa amintim si de majorarea, de la 1 iulie, a accizelor la alcool si bauturi alcoolice distilate, de la 108,4 euro/hl alcool pur la 150 euro/hl alcool pur, la motorina, de la 187 euro/tona la 221 euro/tona. La tigarete, accizele se vor majora de la 2,42 euro/1.000 de tigarete plus 33% din pretul maxim de vanzare la 4,47 euro/1.000 de tigarete plus 32 din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, tot de la 1 iulie. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care va fi supus aprobarii Executivului in sedinta sa din aceasta saptamana, pentru diminuarea influentelor nefavorabile asupra preturilor cu amanuntul la aceste produse se propune suportarea contravalorii timbrelor fiscale de la bugetul de stat. Aceasta ultima masura convenita dupa negocieri cu reprezentantii producatorilor de tutun se aplica incepand cu 1 octombrie a.c. Urmeaza ca procedurile privind achizitionarea timbrelor si suportarea contravalorii acestora de catre bugetul de stat sa fie stabilita pana la 15 septembrie, prin ordin al ministrului finantelor. Finantele mai propun si includerea in acciza a contributiei de 2% la fondul de sanatate. De la 1 iulie, acciza la vinuri se va reduce de la 0,55 euro/hl grad alcoolic la 0,30 hl grad alcoolic, iar producatorii de vinuri vor fi scutiti de plata contributiei pentru finantarea ocrotirii sanatatii.

Remes: Reducerea TVA nu va duce la scaderea preturilor

"Masura populista a reducerii TVA la produsele de baza, chiar daca va fi aplicata, nu va aduce o usurare a traiului romanilor. Pe de o parte, pretul painii, al uleiului sau al zaharului va ramane neschimbat. Experienta a demonstrat ca reducerile de TVA nu sunt urmate de scaderea preturilor cu amanuntul. Pe de alta parte, lipsa acuta de bani – in 2001 si 2002 s-au inregistrat cele mai mari deficite comerciale din istoria Romaniei – va obliga Guvernul PSD sa acopere aceasta reducere prin scumpiri la alte produse", a declarat, ieri, fostul ministru al finantelor, Decebal Traian Remes, citat de Mediafax. El sustine ca PSD a mintit la alegeri, angajandu-se ca va aplica "o cota de TVA intre 2 si 9% la produsele de baza" si ca aceasta promisiune a fost uitata imediat dupa ce a intrat la guvernare, la fel cum s-a intamplat cu majoritatea angajamentelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *