Stiri si noutati

Banca engleza HSBC vede in disparitia monedei euro multe avantaje

Un studiu efectuat de doi economisti de la banca engleza HSBC demonstreaza ca uniunea monetara europeana, care momentan se afla intr-o criza in curs de escaladare, se va dizolva daca nu se va trece rapid la reforme structurale si fiscal-politice, informeaza revista germana Spiegel.

Caderea zonei euro nu este de dorit din punct de vedere politic, insa din punct de vedere economic exista argumente puternice, mai ales in Italia, Germania si Olanda, pentru scoaterea din joc a monedei comunitare. Realizatorii studiului, Robert Prior Wandesforde si Gwyn Hacche, afirma ca rata comuna a dobanzii din zona euro a condus la distorsiuni economice precum umflarea preturilor in Spania sau bulversari conjuncturale in Olanda, in timp ce in Germania o deflatie este iminenta, deoarece rata reala a dobanzii este, in urma introducerii euro, mult prea inalta, iar cresterea economica in Germania se afla sub potentialul tarii.

In Marea Britanie, si asa celebra pentru euroscepticism, studiul a facut valuri in presa. Economistul Stefan Schilbe, de la filiala HSBC Trinkaus&Burckhardt din Duesseldorf /Germania/, considera rezultatele studiului ca exagerate, aratand ca si cei doi sunt de parere ca acest scenariu este totusi neverosimil. Ei afirmau ca valoarea politica a uniunii monetare nu trebuie supraapreciata, pentru tari ca Italia, cu o slaba putere de concurenta, aceasta putand aduce cu sine o crestere economica. Pentru Germania, iesirea din zona euro ar reprezenta, in opinia autorilor studiului, mai multa libertate de actiune financiara din partea Bundesbank (Banca Federala), in scopul reglarii ratei dobanzii la nivele mai scazute si al folosirii de metode neconventionale pentru combaterea deflatiei. Autorii au in vedere o politica a ratei nule a dobanzii, asa cum este ea practicata de japonezi si care, in zona euro, este imposibil de pus in practica.

Schilbe arata ca si Elvetia, care nu este membru UE, se afla in fata unor astfel de probleme, ca si Germania, afirmatia fiind in favoarea ideii ca Banca Centrala Europeana nu trebuie facuta vinovata pentru problemele din tara.

Cei doi economisti britanici indeamna la introducerea de reforme si la flexibilizarea pe mai departe a pactului de stabilitate pentru a nu constrange guvernele statelor europene aflate in criza la masuri de economisire drastice. Ei se pronunta si pentru relaxarea actualelor reguli de protectie in fata concedierii, pentru o noua lege a imigratiei si un sistem de impozitare favorabil investitiilor. Ei se arata totusi optimisti in ce priveste viitorul euro, fiind convinsi de succesul politicii de reforme de pana acum a cancelarului german Schroeder. Venirea eventuala la putere a coalitiei conduse de Angela Merkel nu ii ingrijoreaza, cei doi fiind siguri ca ea nu va produce o revolutie „a la Thatcher”, noteaza ziarul.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *