Cererile sindicatului din compania Coca-Cola HBC Romania implica o crestere medie a salariului de aproximativ 34 la suta, fata de nivelul mediu de zece la suta pe care compania il considera acceptabil pentru functionarea sa sustenabila, se arata intr-un comunicat al Coca-Cola HBC Romania.
"Ca oricare companie, pentru a functiona intr-un mediu concurential, consideram ca este vital sa stabilim si sa ajustam remuneratia intr-un mod flexibil, conform unei serii de criterii, incluzand responsabilitatile si performanta fiecarui angajat, conditiile economice si de piata actuale, inclusiv piata fortei de munca si planificarea unei cresteri sustenabile pentru companie", se spune in comunicat.
Conducerea companiei declara ca ramane in continuare deschisa dialogului si ca regreta faptul ca "dupa eforturi sincere de a ajunge la o intelegere acceptabila cu reprezentantii sindicatului", dupa trei luni de negocieri, nu s-a ajuns inca la nici un rezultat.
"In desfasurarea discutiilor cu sindicatul, noi am actionat cu buna credinta, in conformitate cu politica pe termen lung a companiei, de incurajare a comunicarii directe cu toti angajatii, indiferent daca sunt membri de sindicat sau nu (…) Din respect pentru sindicat, am evitat sa dezvaluim detalii specifice ale procesului de negociere sau motivul pentru care acesta se afla in prezent in impas. In mod ideal, intentia noastra ar fi sa anuntam impreuna incheierea discutiilor intr-un mod adecvat, la momentul adecvat", se mai arata in comunicat.
Coca-Cola HBC Romania precizeaza ca respecta pe deplin dreptul sindicatului de a-si urmari obiectivele conform legilor in vigoare. Concomitent, avand in vedere responsabilitatile companiei fata de toti partenerii comerciali, toti ceilalti angajati, furnizori, clienti, consumatori si membri ai comunitatii, aceasta a pregatit planuri pentru a evita orice modificare a operatiunilor care ar putea rezulta in urma actiunii sindicale.
Sindicatul Liber din SC Coca-Cola HBC Romania a anuntat marti declansarea conflictului colectiv de interese ce va fi urmat de greva generala.
Obiectivul conflictului de interese il constituie neincheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, a afirmat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, organizatie sindicala din care face parte sindicatul Coca-Cola. Patronatul si sindicatele nu au cazut de acord asupra continutului a 33 de articole din contractul colectiv de munca, au precizat reprezentantii sindicatului, intr-o conferinta de presa.
Acestea au in vedere reglementarea programului de lucru, plata orelor suplimentare, a orelor efectuate in zilele de sarbatoare, plata concediilor medicale si a concediilor de odihna, asigurarea platilor compensatorii in caz de disponibilizari, acceptarea reprezentantilor sindicatului atat in Consiliile de administratie cat si in cadrul Comisiilor de examinare profesionala. In cazul nesolutionarii in contencios administrativ a conflictului de interese Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara a decis declansarea conflictului colectiv de munca la nivel de ramura.
Have something to add? Share it in the comments.