Echipa companiei germane E.ON Ruhrgas – proprietarul Distrigaz Nord – a elaborat, impreuna cu managementul romanesc, un proiect cadru privind structura companiei, separand sectorul de achizitie de cel de distributie, a anuntat, miercuri, Ulrich Schoeler, presedintele Consiliului Executiv al E.on Ruhrgas.
O echipa a E.ON se afla, de la inceputul anului, la Targu Mures. Impreuna cu managementul romanesc am elaborat un proiect cadru privind structura companiei, cu scopul de a transforma Distrigaz Nord intr-o companie functionala, separand domeniul de achizitie de cel de distributie. Acesta este un prim pas spre o companie moderna de gaze, a precizat Schoeler.
De asemenea, dezvoltarea capitalului uman reprezinta o alta componenta importanta a planului de investitii pentru Distrigaz Nord, avandu-se in vedere instruirea angajatilor si promovarea viitorilor manageri.
Punctul principal este dezvoltarea marketingului si a desfacerii, pentru pregatirea companiei pentru competitia din 2007. Nu venim la Distrigaz Nord doar ca actionar majoritar ci dorim sa fim prezenti aici pe termen lung. Venim cu un know-how cuprinzator, din alte tari, a mai spus presedintele E.ON Ruhrgas.
Compania germana are un plan de investitii in Distrigaz Nord de 200 milioane euro, pentru urmatorii sase-sapte ani, fiind vizata dezvoltarea retelelor, dar si sectorul de telecomunicatii, infrastructura etc.
Oficialul german a subliniat ca reorganizarea Distrigaz Nord va viza eficientizarea societatii si nu disponibilizari masive de personal. Vor exista chiar domenii, precum cel de vanzari, serviciile cu clientii, contactele cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale etc, unde va mai fi nevoie de angajati.
Ne asteptam la flexibilitate din partea angajatilor pentru a prelua si alte sarcini. Am format comitete mixte intre conducerea societatii si reprezentatii E.ON Ruhrgas si deciziile le vom lua impreuna, a explicat Schoeler.
Semnarea contractului de achizitie a pachetului majoritar de actiuni la Distrigaz Nord de E.ON Ruhrgas a avut loc pe 21 octombrie 2004. Compania E.ON a platit 125 milioane euro pentru 30 la suta din actiunile Distrigaz Nord si a varsat alte 179 milioane euro pentru majorarea de capital, in urma careia a ajuns sa detina 51 la suta din capitalul social al companiei. Transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor Distrigaz Nord a avut loc pe 28 iunie 2005.
Pe parcursul negocierilor am inteles ca avem parteneri foarte seriosi, cu care vom imbunatati activitatea la Distrigaz Nord, in beneficiul consumatorilor, atat industriali cat si casnici. Am convingerea ca din aceasta alianta va rezulta o companie puternica, cu o experienta tehnica avansata, a declarat ministrul economiei.
Contractul de privatizare are prevederi care garanteaza mentinerea patrimoniului Distrigaz Nord in proportie de cel putin 95 la suta, prin pastrarea activelor de baza, pentru o perioada de cinci ani si limitarea permanenta a cresterilor excesive de tarife. De asemenea, contractul stipuleaza obligatii de plata de catre una dintre parti (vanzator sau cumparator) a unei cote de 51 la suta din diferenta inregistrata intre indatorarea neta elaborata anterior depunerii ofertelor finale si cea care va fi elaborata la finalizare. Daca aceasta diferenta este negativa, vanzatorul va plati cumparatorului 51 la suta din aceasta diferenta. Daca diferenta este pozitiva, cumparatorul va plati vanzatorului aceeasi cota.
De asemenea, cumparatorul s-a angajat sa foloseasca sumele provenite din majorarea de capital pentru dezvoltarea activitatii Distrigaz Nord etc.
Have something to add? Share it in the comments.