Stiri si noutati

Profituri in scadere pentru Mittal Steel

Cel mai mare producator de otel din lume grupul Mittal Steel, a anuntat miercuri o scadere de 18 procente a profitului operational in trimestrul al doilea, mai mult, avertizand ca si in trimestrul al treilea profitul va scadea din cauza supraofertei de otel pe pietele mondiale, oferta care afecteaza preturile, informeaza Reuters.

Mittal Steel, firma cu sediul la Rotterdam si detinut in proportie de 88 la suta de familia Mittal, a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2005 un profit operational de 1,391 miliarde dolari, in scadere cu 18 procente comparativ cu 1,69 miliarde dolari in perioada similara a anului trecut, sau 1,719 miliarde dolari in primul trimestru al acestui an. Conducerea grupului siderurgic a precizat ca profitul sau operational a fost afectat de costurile ridicate la materii prime, de genul minereu de fier, precum si de scaderea productiei. In cazul profitului net, acesta a scazut in trimestrul al doilea la 1,09 miliarde dolari, comparativ cu 1,417 miliarde dolari in primul trimestru al acestui an, sau 1,276 miliarde dolari in trimestrul al doilea al anului trecut. 

 "Industria siderurgica s-a confruntat cu o reducere a stocurilor in Europa si SUA, in urma careia cererea si preturile s-au redus…Privind in perspectiva spre trimestrul al treilea, ne asteptam la o mentinere a conditiilor dificile", a declarat presedintele si directorul executiv al Mittal Steel, Lakshmi Mittal.

 ?i pentru trimestrul al treilea al acestui an, Mittal Steel, care in aprilie 2005 a devenit liderul mondial al industriei siderurgice dupa finalizarea preluarii grupului american International Steel Group pentru suma de 4,5 miliarde dolari, se astepta la o scadere a profitului operational de ordinul a 50-60 milioane dolari comparativ cu trimestrul precedent. Compania estimeaza ca aceeasi tendinta descrescatoare se va inregistra si in cazul productiei, livrarilor si preturilor mondiale la otel.

Principalii producatori mondiali de otel, Mittal Steel si Arcelor, si-au redus treptat productia in incercarea de a mentine un nivel ridicat al preturilor, nivel provocat de cererea record de otel din partea Chinei, factorul principal care a provocat cresterea continua a preturilor mondiale la otel in ultimii trei ani. Recent insa, se pare ca productia chineza de otel s-a majorat, iar cererea externa s-a diminuat.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *