Stiri si noutati

Internet banking, o piata inca lenta, insa oferta se diversifica

IT

Desi in mass-media s-au pronuntat mai mult idei "pro" internet banking, in realitate in sectorul IT&C exista si opinii diferite, care considera ca dezvoltarea accelerata a comertului electronic si a platii direct prin card pe internet va reduce, intr-o masura mai mica sau mai mare, nevoile clientilor de a apela la clasicele solutii de internet banking si mobile banking. Evident insa, specialisti din piata bancara si din cea IT&C, consultati de ziarul financiar-bancar electronic www.SMARTbank.ro, au concluzionat ca internet banking-ul, in primul rand prin avantajele sale de gestionare a banilor din conturile bancare, isi va pastra rolul primordial in economia anilor urmatori in principal in ceea ce priveste utilizatorii persoane juridice.

Pentru companii, solutiile de internet banking sunt si vor fi mereu necesare, firmele fiind nevoite sa gestioneze altfel partea financiara decat un utilizator individual. Totusi, persoanele fizice, targetate si ele de catre banci pentru solutiile de e-banking, ar putea ca, in viitorul apropiat, gratie dezvoltarii comertului electronic, sa fie mai putin atrase de internet banking si mai mult de mobile banking in sensul utilizarii telefonului mobil – si asta in conditiile in care si terminalele mobile devin computere multimedia, dupa cum spuneau recent oficialii Nokia in Romania, legat de noua serie N. Prin lipsa unei promovari mai intense a solutiilor de internet banking si mobile banking, bancile pierd un moment important, fapt care ar putea fi speculat de promotorii de solutii de plata electronica directa. In acest moment, prin DotCommerce si ePayment, tot mai multe websiteuri romanesti accepta plata prin carduri VISA, VISA Electron, Maestro si MasterCard, iar persoanele fizice par sa fie tot mai atrase de aceste solutii comode si aparent sigure. In acest moment, solutiile de internet banking nici macar nu exista in portofoliul tuturor bancilor din Romania, ceea ce arata cat de intarziata este piata romaneasca in acest sector. Bancile se concentreaza mai mult pe partea de credite si pe cea de dezvoltare a filialelor, alocand mai putine resurse serviciilor complexe.

Curand insa, peste 2-4 ani, atunci cand sistemul bancar din Romania va ajunge la o oarecare maturitate, bancile vor intelege ca numai prin solutii complete pot sa realizeze castiguri mai mari, speculand si disponibilitatea clientilor de a incerca serviciile speciale. Situatia poate fi comparata cu aceea care se contureaza in momentul de fata in telecomunicatiile mobile din Romania, acolo unde Orange si Vodafone merg dincolo de serviciile clasice si vand tot mai bine inovatia, la preturi deloc mici. In concluzie, se poate spune ca bancile care si-au dezvoltat deja si care chiar promoveaza solutiile de internet banking (OTP Bank, Romexterra Bank si nu numai) sunt cele mai castigate in perspectiva evolutiei pietei romanesti bancare. Bancile care vor lansa prea tarziu astfel de solutii ar putea sa aiba dificultati, pentru ca si piata se va transforma si cu siguranta nu va copia situatia actuala din Europa si Statele Unite ale Americii, ci va tinde sa sara peste niste etape.
Sursa: SMART bank

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *