Stiri si noutati

Kofi Annan, prezent la Summitul Mondial privind Societatea Informationala

IT

Peste 10.000 de reprezentanti ai Agentiilor Natiunilor Unite, ai guvernelor, sectorului privat si ai societatii civile sunt prezenti, in perioada 16 – 18 noiembrie 2005, la Tunis, in cadrul celei de-a doua faze a Summitului Mondial privind Societatea Informationala (WSIS), printre participanti numarandu-se Secretarul General al Natiunilor Unite, Kofi Annan, sefi de state, lideri politici din peste 45 de tari, delegatii nationale din 120 de tari, precum si managerii a peste 200 de companii importante din domeniu.
Romania participa cu o delegatie condusa de Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei
informatiei, avand si un stand in cadrul expozitiei derulate pe toata perioada WSIS.
Miercuri, 16 noiembrie, dupa deschiderea oficiala a summit-ului , presedintele ANRC, Dan Georgescu, va anunta companiile care vor instala urmatorul lot de telecentre.
Tot, miercuri va avea loc un workshop organizat de Romania "Creative Romania", firma Siveco fiind premiata in cadrul World Summit Award pentru cel mai bun produs informatic la sectiunea e-learning. Joi, va fi organizata o zi a Romaniei la standul expozitiei.
De asemenea, ministrul comunicatiilor are planificate o serie de intalniri cu secretarul general al ITU, Yoshio UTSUMI, precum si cu oficiali ai Ministerului Comunicatiilor din Irlanda.
WSIS este un prim proces initiat sub egida ONU avand ca obiectiv construirea unei viziuni comune la nivel global asupra Societatii Informationale, coordonarea eforturilor internationale si stabilirea unui parteneriat intre guverne, sectorul privat si societatea civila pentru reducerea decalajelor digitale si valorificarea tehnologiilor informatiei si de comunicatii (TIC) in beneficiul dezvoltarii umane.
WSIS a fost gandit in doua faze – Geneva 10-12 Decembrie 2003 si Tunisia 16-18 Noiembrie 2005.
Summitul de la Geneva a avut ca rezultat notabil structurarea conceptuala si in plan operativ a dezbaterilor internationale privind Societatea Informationala si asumarea angajamentul politic la nivel inalt pentru aplicarea Declaratiei de Principii si a Planului de Actiune adoptate la Geneva.
Totodata, a fost initiat un proces complex de integrare regionala si internationala a programelor
vizand valorificarea in planul dezvoltarii a TIC, urmarindu-se evitarea suprapunerilor si corelarea dezvoltarilor, prin angajarea de parteneriate intre organizatii internationale, guverne, sectorul privat si societatea civila, pe toate dimensiunile specifice Societatii Informationale.
Summitul de la Tunis se va incheia cu adoptarea de catre guvernele participante la conferinta a unui document care va cuprinde angajamente politice si de actiune pentru reducerea decalajelor digitale, valorificarea noilor tehnologii TIC in planul dezvoltarii, pentru cresterea stabilitatii si securitatii la nivel mondial, promovarea drepturilor omului si a democratiei, care vor fi implementate in cadrul unui parteneriat al guvernelor cu sectorul privat si societatea civila.
Principalele teme aflate pe agenda Summitului de la Tunis sunt guvernarea Internet; mecanismele de finantare pentru dezvoltare in domeniul TIC si reducerea decalajului digital; mecanismele de implementare a principiilor politice si actiunilor stabilite la WSIS; procesul de follow-up al WSIS.
Organizatorul principal al WSIS este Uniunea Internationala de Telecomunicatii (ITU), o agentie
specializata a Natiunilor Unite. Romania fiind membra ITU din anul 1866, in noiembrie 2002, a gazduit la
Bucuresti, in pregatirea WSIS, Conferinta Regionala Pan-Europeana bazata pe statutul de membru al UNECE la care au luat parte peste 1500 de participanti din cele 55 de state membre ale UNECE – tarile europene, SUA, Canada si Israel

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *