Asociatia Reporteri fara Frontiere declara ca Yahoo ar fi furnizat date catre guvernul chinez, date ce au dus la condamnarea unei persoane pentru comportament subversiv si instigator si folosirea limbajului de tip disident pe Internet. Acest lucru nu a fost un eveniment singular, declara asociatia, cei de la Yahoo furnizand date confidentiale despre utilizatori cu mai multe ocazii, inclusiv in anul 2003 cand Li Zhi a fost condamnat la inchisoare pentru ca ar fi “incitat la subversiune”.
Li mai fusese arestat si in 2002 pentru postarea pe grupuri de discutii online a comentariilor despre coruptia oficialilor locali. Yahoo afirma ca doar raspunde cererii autoritatilor legate de anumite date, fara sa stie in ce scop vor fi folosite. Dar acest argument nu prea sta in picioare, declata Reporteri fara frontiere pentru CNN, continuand: “Yahoo stiau cu certitudine ca ii ajutau pe oficialii chinezi sa aresteze disidenti politici si jurnalisti, nu numai criminali obisnuiti”.
Purtatorii de cuvant de la Yahoo au declarat ca nu cunosc problema si drept urmare nu o pot comenta. Grupul de jurnalisi a cerut companiei Yahoo sa dea publicitatii o lista cu numele persoanelor despre care a furnizat informatii, precizand ca deja exista o lista cu 81 de persoane care au fost inchise sub acuzatia de limbaj subversiv in urma informatiilor date de Yahoo. Gigantul de Internet a mai avut de infruntat critici si in alte dati. De exemplu, un alt disident cu numele de Shi Tao a fost condamnat la inchisoare pentru 10 ani in 2005 dupa ce se presupune ca Yahoo ar fi dat informatii despre el guvernului.
Despre acest caz, oficialii companiei au declarat ca au fost foarte rigurosi in ceea ce priveste procedurile si au eliberat doar informatiile pe care erau fortati prin lege sa le puna la dispozitia autoritatilor, nimic mai mult. Yahoo a mai declarat ca sunt foarte nelinistiti in ceea ce priveste aceste acuzatii, compania mandrindu-se cu faptul ca ajuta oamenii din intreaga lume sa caute si a aiba acces la informatie. Problema care se pune de fapt nu este daca sa se conformeze cererilor de informatie din partea guvernului chinez ci daca sa ramana in tara sau nu. “Credem ca Internetul este un lucru benefic pentru China”, a mai declarat purtatorul de cuvant al companiei.
Pe data de 15 februarie, Yahoo va patricipa la o audiere in cadrul Camerei reprezentantilor din SUA legata de responsabilitatile etice ale companiilor de Internet.
Sonia Lodi, Bizwords “
Have something to add? Share it in the comments.