Localitatile timisorene Foeni si Cruceni au fost lovite crunt de urgia apelor, in 2005. Tot aici au izbucnit cele mai multe scandaluri referitoare la gestionarea defectuoasa a fondurilor si ajutoarelor destinate sinistrat ilor. Firma acuzata de autoritatile locale si de locuitori ca a ridicat case cu grave defecte de constructie este cea a deputatului conservator Dumitru Becsenescu, „Antares Homes” SA Rimnicu Vilcea. Primul scandal a pornit de la casele darimate de ape. Dupa ce puhoaiele din Banat s-au retras, responsabilii din cadrul Primariei Foeni au intocmit liste cu casele luate de viitura si cu cele partial distruse. Listele au fost expediate Inspectoratului Judetean de Constructii. Specialistii acestei institutii au mers la fata locului, impreuna cu un expert tehnic autorizat al Ministerului Lucrarilor Publice si Administrarii Teritoriului si cu expertul propriu. Ocazie cu care s-a descoperit ca, din cele 74 de case incluse pe lista, 43 nu fusesera inundate deloc. Daca aceste 43 de case ar fi fost reconstruite, statul romån ar fi cheltuit peste un milion de euro. Pentru „contributia” la intocmirea listelor, mai multi alesi locali sint cercetati de oamenii legii.
INCENDII SI MUCEGAI
|n localitatea Cruceni, grav afectata de inundatii, firma „Antares Homes” SA Rimnicu Vilcea a construit citeva case din lemn si din caramida. Firma apartine deputatului Dumitru Becsenescu, membru in conducerea Partidului Conservator. Casele respective, pentru care statul a platit peste cinci sute de milioane lei pe bucata, au inceput sa dea semne de slabiciune la doar citeva luni de la darea in folosinta. Ele sunt construite efectiv dintr-o placa de pal, izolata cu rigips si polistiren. Multe dintre locuintele construite de firma lui Becsenescu au probleme: acoperisurile si tavanele se lasa, peretii sint uzi, mucegaiesc si s-au umplut de igrasie, iar majoritatea caselor sint expuse pericolului de a lua foc, din cauza hornurilor, prost montate. Din patruzeci de case, cinci au luat deja foc. „Mie mi s-a lasat tavanul, am urcat in pod, am mai strins suruburile. Despre pereti, ce sa mai spun, igrasia e la ea acasa“, ni s-a plins un sinistrat. Mihai Benga, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis, spune ca incendiile sint cauzate de hornuri, care nu sint montate cum trebuie. „Noi am fost sesizati de doua ori si am intervenit. Problema cea mare este cauzata de cosuri“, a declarat Benga. Scandalul de la Cruceni este departe de a se fi incheiat, pentru ca oamenii nu vor ca situatia sa ramina asa. Sinistrat ii spun ca nu doresc sa locuiasca in case in care pot muri oricind in urma unui incendiu, iar peretii sa le fie plini de mucegai. „Casele au fost facute prost. Se desfac suruburile, tavanele cedeaza. Nu stiu cit or sa tina. Se pot prabusi peste noi“, a conchis un locuitor din Cruceni. Locuinta familiei Popa din Cruceni a luat foc la numai o luna dupa ce a fost inaugurata. Una din probleme la incendiu a fost accesul in podul casei: „Cind a luat foc, ma uitam ca nu stiam unde dracu’ sa pun apa. Nu stiam pe unde sa urc”, ne-a povestit Cristina Popa. „La mine, au construit niste muncitori care mai mult se plimbau dintr-un capat la altul al satului. Erau angajati de-ai lui Antares”, a adaugat ea. Un alt sinistrat, extrem de nemultumit de calitatea lucra- rilor, a depus plingeri pe la toate oficialitatile locale si judetene, dar degeaba: „Proiectul a fost bun, dar executia foarte proasta. Aici au lucrat si moldoveni din Republica Moldova, si boschetari; care de pe unde veneau lucrau aici. Casele de lemn nu sint nici macar prinse cu piloni. La cele din caramida, materialul se sfarima in mina”.
GRABA LA REPARATIA BARAJELOR
Nici situatia barajului nu este una prea buna. Mai toti localnicii se pling de faptul ca lucrarile de reparatie la digul de pe Timis au fost prost facute. De asemenea, lipsa canalizarii face ca multe case sa fie din nou in pericol de inundatie. Ioan Anghel, localnic din Foeni, ne-a explicat de ce e suparat: „A stia n-au facut nimic, canalizare. Au luat banii si s-au dus. Barajul a fost refacut, dar de la atitea ploi… Au adus pamint, dar e moale. Ei ar fi trebuit sa largeasca albia riului. Acuma au facut sirbii un dig la frontiera, de toata apa vine la noi. Eu imi fac singur un sant aici. Canalizare nu este. Numai noi ce ne-am facut. Acum au sapat un sant, ca sint patru case care stau deja sa cada”. Si Marian Velciu, tot din Foeni, are aceeasi temere: „Acuma deja a iesit apa din matca ei. Au reparat barajul, da’ ce dracu’ tine ala?! E proaspat facut. Se zice ca sirbii au facut un baraj sanatos, si daca vine iar apa, toata numai la noi vine. Santurile sint deja pline de noroi”. Recentele inundatii din comuna Gataia, invecinata Foeniului, care au distrus mai multe case din cele reconstruite dupa inundatiile de anul trecut, demonstreaza ca temerile localnicilor legate de rezistenta barajului de pe Timis nu sint nejustificate.
Sursa:Prezent“
Have something to add? Share it in the comments.