Stiri si noutati

Creditele imobiliare si ipotecare au crescut cu 13,2 la suta in ponderea imprumuturilor totale acordate in 2005

Ponderea creditelor imobiliare si ipotecare au crescut mai rapid decat creditele in ansamblu, ponderea acestora in totalul imprumuturilor acordate la nivelul intregului sistem bancar, crescand cu 13,2 la suta, la nivelul anului 2005, apreciaza presedintele Reiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Ionut Costea.

Potrivit reprezentantului RBL, evolutia a fost determinata de cererea foarte mare de credite imobiliare, ipotecare, scaderea inflatiei si costurilor legate de aceste finantari (dobanzi, comisioane), cresterea concurentei pe piata bancara si adaptarea ofertelor bancilor la cerintele pietei, precum si surplusului de lichiditate care trebuie directionat catre finantarea economiei reale.

”Daca ne uitam cum au evoluat vanzarile de finantari imobiliare pe zone, vom observa ca, in mod surprinzator, Bucurestiul ocupa locul trei, dupa Iasi si Constanta. De aici se poate trage concluzia ca provincia incepe sa-si arate potentialul pe care il are in acest domeniu”, a spus Costea.

Costea a aratat ca orientarea investitiilor spre orasele mari din provincie cu forta de munca ieftina sau cu infrastructura mai buna, a dus la cresterea nivelului de trai de aici.

Ceea ce ar fi ingrijorator, in opinia presedintelui RBL, este faptul ca 90 la suta din imprumuturile imobiliare sunt acordate in valuta.

”Cred ca ceasta situatie se va schimba in perioada urmatoare si asta cu atat mai mult cu cat noile masuri adoptate de BNR, privind acordarea creditelor in valuta, sunt mai dure”, a precizat Ionut Costea.

Presedintele RBL considera ca bancile vor continua sa-si orienteze ofertele spre domeniul imobiliar, iar integrarea in Uniunea Europeana va determina cresterea veniturile reale, scaderea ratelor dobanzilor (ca urmare a scaderii ratei inflatiei si a imbunatatirii credibilitatii macroeconomice), precum si cresterii competitiei in sistemul bancar.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *