Tara noastrã se aflã în urma unor tãri ca Moldova, Senegal, Namibia, Mali si Cambodgia în clasamentul privind gradul de libertate al economiei realizat de Fundatia „Heritage” si „Wall Street Journal” România ocupã locul 92 din 157 în clasamentul privind gradul de libertate al economiei realizat de Fundatia „Heritage” si „Wall Street Journal”, fiind încadratã în categoria „în cea mai mare parte economie neliberalizatã“, în urma unor tãri ca Moldova, Senegal, Namibia, Mali si Cambodgia.
Potrivit celui de-al 12-lea indice privind libertatea economicã, România a realizat un progres important în anul 2005, fiind clasatã pe locul doi în ceea ce priveste cea mai mare îmbunãtãtire, dupã Pakistan. Clasamentul este întocmit pe baza unor ratinguri, cuprinse între unu – care reprezintã cel mai mare grad de libertate economicã si cinci – cel mai redus grad de libertate, acordate pentru 10 criterii. În functie de ratingul obtinut, cele 157 de tãri sunt clasificate în patru categorii, respectiv „economie liberã“, „în cea mai mare parte liberã“, „în cea mai mare parte neliberalizatã“ si „controlatã represiv“.
Dintre criteriile care au fost luate în calcul fac parte politica comercialã, cheltuielile guvernamentale, interventia statului în economie, politica monetarã, fluxurile de capital si investitiile strãine, sistemul bancar si financiar, dreptul de proprietate. Punctajul primit de România este de 3,19, ceea ce reprezintã o îmbunãtãtire cu 0,39 puncte fatã de clasamentul anterior. România a obtinut un scor ridicat la politica comercialã, respectiv 3,5, ceea ce înseamnã un nivel ridicat de protectionism, în conditiile în care coruptia si o serie de reglementãri care trebuie armonizate cu legislatia europeanã sunt obstacole pentru libertatea comertului. ªi la capitolul politicã monetarã, punctajul s-a apropiat foarte mult de limita maximã, nivelul ridicat al inflatiei contribuind la acordarea a 4 puncte la acest criteriu. Acelasi punctaj a fost obtinut de România la capitolele drepturi de proprietate, piata informalã si mediul de reglementare. În ceea ce priveste drepturile de proprietate, România oferã un grad redus de protectie, în timp ce reglementãrile se modificã prea des, potrivit autorilor studiului. Pentru criteriile care iau în calcul sistemul bancar si financiar, fluxurile de capital si investitiile strãine si interventia statului la formarea preturilor, România a fost punctatã cu 3, ceea ce înseamnã un grad moderat de restrictii si bariere pentru bãnci si investitori si implicare redusã a statului în stabilirea preturilor. Analistii au acordat României un punctaj bun la categoria cheltuieli guvernamentale (1,9), principalele elemente care au dus la acest rezultat fiind gradul redus de impozitare a veniturilor si a profitului. Interventia statului în economie este consideratã redusã, la acest capitol România obtinând cel mai bun punctaj, respectiv 1,5.
Din categoria economie „în cea mai mare parte neliberalizatã“ mai fac parte si Turcia, Guyana si Namibia – 3,11 puncte, Bosnia – Hertegovina, Guatemala, Oman – 3,01. În aceastã grupã sunt cuprinse 73 de tãri. Printre tãrile cu cele mai bune punctaje, încadrate în categoria economie liberã, se aflã Hong Kong, cu un scor de 1,28 de puncte, urmat de Singapore cu 1,56 de puncte si Irlanda cu 1,58 de puncte. De asemenea, Estonia – 1,75 puncte, Cehia – 2,10, Lituania – 2,14, Slovacia – 2,35, Ungaria – 2,44 si Polonia – 2,49 sunt considerate tãri în care economia este liberã. Din aceastã categorie fac parte 20 de tãri. În grupa economie „controlatã represiv“ sunt incluse 12 tãri, printre care Coreea de Nord, care a acumulat punctajul maxim, respectiv 5, Iran – 4,51 puncte, Burma – 4,46 puncte si Zimbabwe – 4,23 puncte. Iran si Italia se aflã pe primele locuri în clasamentul tãrilor în care libertatea economicã a scãzut în 2005, alãturi de Guineea, Bolivia, Oman si Egipt.
Sursa: Financiarul“
Have something to add? Share it in the comments.