Stiri si noutati

Turismul nu a convins lanturile internationale

Marile investitii in turism se lasa asteptate. Cu exceptia catorva hoteluri, celelalte mari investitii anuntate, mai exact parcuri de distractii si hoteluri internationale, raman la stadiul de intentie. Daca treceti pe langa Palatul Telefoanelor din Capitala, veti vedea un santier imens. Deocamdata este doar o groapa mare, iar dincolo de gardurile sale nu se poate vedea mai nimic.

Se aud insa zgomote asurzitoare, iar trotuarul trepideaza din cauza echipamentelor care sapa fundatia. Panoul de deasupra ne anunta ca aici se ridica hotelul Novotel, care va fi gata in 2006. Ceea ce nu ne spune panoul este ca Accor, proprietarul hotelului si, totodata, cel mai mare lant hotelier european, se straduieste de mai bine de trei ani sa inceapa constructia hotelului. Motivul oficial nu a fost niciodata clar. Neoficial, lipsa fondurilor necesare, dar si mici probleme legate de situatia terenului aferent au determinat reprezentantii Accor sa amane constructia hotelului.

 Asa ca abia in momentul in care problema fondurilor necesare (39 de milioane de euro) a fost rezolvata, santierul a demarat in forta. O parte din banii necesari provin din profitul emitentului de tichete de masa Ticket Services, divizie a Accor, iar restul, adica 16 milioane euro, dintr-un imprumut acordat de Citibank Romania. Cam asa s-a intamplat si in cazul altor mari investitii, ca de exemplu Sofitel sau Marriott, cu mentiunea ca in aceste doua cazuri este vorba de credite garantate de statul roman. In cazul Sofitel, pentru creditul de 100 milioane dolari contractat de actionarii francezi in 1994 la banci franceze, mai mult a platit statul roman decat proprietarii. Pentru a pastra hotelul, centrul de conferinte si Clubul Francez, actionarii majoritari, companiile franceze Bouygues si De Barth, a trebuit sa renunte la o parte din active, Satul Francez, evaluat la aproape 15 milioane euro, fiind transferat catre AVAS. Chiar si asa, World Trade Center tot mai are datorii de sase milioane euro catre AVAS.

Cum s-a ajuns aici? Contractul de management incheiat cu lantul Accor pana in 2013 prevede taxe destul de mari, mai exact de 8% din rezultatul brut de exploatare si 4% din cifra de afaceri neta, iar dupa plata taxelor si a salariilor catre angajatii Accor, societatii World Trade Center nu i-au mai ajuns banii din conturi si pentru credite. Si hotelul JW Marriott a fost construit tot gratie unui credit garantat de stat. In 1994, Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), ai carei actionari principali sunt Bau Holding, ONT Carpati si Overseas Alliance, a primit un credit de 87 milioane euro de la banca austriaca Erste Bank, termenul initial de rambursare fiind anul 2007. Ca si in cazul Sofitel, daca nici societatea, nici statul roman nu platesc creditul, hotelul devine proprietatea bancii. Intre timp, SCHG a reusit sa reesaloneze imprumutul, obtinand o noua scadenta pentru anul 2021, cand expira contractul de management cu lantul Marriott.

Sursa: CAPITAL

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *